Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri, oturma eyleminin 24. yıldönümünde Galatasaray’daki polis barikatını aştı, meydana karanfil bıraktı

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 24 yıldır oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, kendilerine kapatılan Galatasaray Meydanı’ndaki polis ablukasını aştı. Meydandaki anıta karanfil bırakan kayıp yakınları, bu sırada “Yine geleceğiz, hep burada olacağız” diye bağırdı.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’na gelerek polis barikatını kenara çekti ve meydana girdi. Bu sırada, etraftaki polislerden bazılarının grubu engellemek üzere onlara doğru hareketlendiği görüldü. Polislerden birinin CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’na dokunması üzerine, Tanrıkulu “Dokunma bana” diyerek tepki gösterdi. Bu sırada gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un ağabeyi Hasan Karakoç, “Yine geleceğiz Galatasaray Meydanı. Ellerimizde karanfillerimizle, fotoğraflarımızla, umutlarımızla geleceğiz. Buraya kayıplarımızı temsil eden bir anıt dikeceğiz. Biz kazanacağız, siz kaybedeceksiniz” dedi.

Maside Ocak: “Bu meydan Berfo Ana’yı yolculadığımız meydan”

1995’te kaybedilen ve bedeni Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ise, “Bu meydan Berfo Ana’yı yolculadığımız meydan. Ona bu meydanda söz verdik. Kayıplarımıza bu meydanda söz verdik. Kayıplarımızdan ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Kayıp yakınları, eylemin ardından sosyal medya hesaplarından bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“Galatasaray’a çıkışımızın 24. yılında bugün yine kayıplarımızın fotoğrafları ve karanfillerimizle Galatasaray’daydık. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha gösterdik. Galatasaray’ı bize yasaklayanlar bilsinler ki yasakları mücadelemizi engelleyemeyecek. Gözaltında kaybedilen son insanımız bulununcaya kadar, faillerin hepsi yargılanıp cezalandırılıncaya kadar asla vazgeçmeyeceğiz!”

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri, 699 hafta boyunca gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda buluştu. 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşması Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği eylemde çok sayıda kayıp yakını gözaltına alınmıştı. Kaymakamlığın açıklamasında şöyle denilmişti:

“PKK terör örgütüne müzahir sosyal medya hesapları üzerinden İlçemiz Galatasaray Meydanı’nda 25.08.2018 Cumartesi günü saat 12.00’de yapılmak için çağrıda bulunulan toplantı ve oturma eylemine bahse konu yer; 2911 Sayılı Kanun kapsamında ilan edilen toplantı ve yürüyüş güzergahlarından olmadığı ve Kaymakamlığımıza yasal yollarla herhangi bir bildirimde bulunulmadığından dolayı, 2911 sayılı Kanunun 10 ve 17 ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/Ç. maddeleri çerçevesinde Kaymakamlığımızca müsaade edilmeyecektir.”

Polisin müdahalesi sırasında meydanda bulunan CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eylemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklandığını söylemişti. Soylu, polis müdahalesinin ertesi günü yaptığı açıklamada “İzin vermedik, çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık?” demişti.

Cumartesi Anneleri, yasak nedeniyle 40 haftadır Taksim’deki İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde bir araya gelerek haftalık basın açıklaması yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.