Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Thomas Bernhard: Bir meydan okuma, Mallorca monologları (1981/Türkçe altyazılı)

Thomas Bernhard ile ilgili üçüncü büyük çeviriyi kanalda yayınlıyorum. Açıkçası her seferinde bir açıklama yazmam ve dolayısıyla Bernhard’ı az da olsam tanıtmam gerektiğinde kararsızlık dolu bir sıkıntı yaşıyorum. Daha doğru bir ifade ile hakkını veremeyeceğini hissettiğim bir yükün altına girmiş gibi kıvranıyorum.

Babası olması gerektiğini okulda öğrenen biri Bernhard, annesiyle asla düzgün bir iletişim kuramamış, dedesiyle yaşarken ve mutlu olacakken onu kaybetmiş bir çocuk; ülkesini sevmemiş, başka yerlere kaçmış, insanları sevmemiş, görüşleri, fikirleri, ideolojileri bir türlü kabul edememiş; gülünç olsun diye kaleme aldığı romanları hemen her okuru tarafından ciddiyetle ve hüzünle okunmuş, yalnız kalmış, bundan kurtulmaya çalışmamış; abartmış, abartmış, abartmış.

Böyle birini anlatmaya çalışmak hakikaten güç iş, eksik kalmaya mahkum bir çaba. Daha önce “Thomas Bernhard Buydu!” (https://www.youtube.com/watch?v=DV_7i…) adlı bir belgesel çevirmiştim, geçtiğimiz ay Matthias Kyska’nın çevirisini yapıp sonrasında Kerem Duymuş’un redaksiyonunu gerçekleştirdiği ve benim de son düzenlemesini yaptığım 1986 tarihli 45 dakikalık “Sebep Kendimim!” (https://www.youtube.com/watch?v=ri9Ta…) adlı röportaj kaydını kanalda yayınlamıştım.

Şimdi yine sahneye Matthias Kyska ve Kerem Duymuş çıktı: Thomas Bernhard’ın 1981 tarihli 50 dakikalık Mallorca Monologları adlı röportaj kaydını Türkçeye kazandırdılar. Matthias Kyska, çeviriyi Almancadan dinleyerek yaptı, redaksiyonunu da Kerem Duymuş gerçekleştirdi. Ben de son kontrol ve düzenlemeleri yaparak kanala koyuyorum ve tam da şu an itibariyle bu satırları yazıyorum, siz ise ya bunları okuyor ya da videoyu izliyor ya da tüm bu uğraşların hiçbirinden habersiz hayatınıza devam ediyorsunuz. Değil mi?

Çeviri: Matthias Kyska (https://www.facebook.com/matthias.kyska)

Redaksiyon: Kerem Duymuş (https://twitter.com/KeremDuymus)

Düzenleme: Ümid Gurbanov

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.