Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki Satır (5): “Muhafazakâr camiadaki uçurum, sokağa kibir eleştirisi ve adalet arayışı olarak yansıyor”

Bahadır Özgür ve Hakkı Özdal 23 Haziran İstanbul seçimlerinden sonra ortaya çıkan tabloyu yorumladı.

Seçimden çıkan sonuç, çok daha temel dinamiklerdeki değişimin bir ürünü olarak da okunabilir. Özellikle AKP’nin geleneksel tabanını oluşturduğu düşünülen ilçelerdeki oy kayması ile sosyoekonomik değişim arasında bir paralellik bulunuyor. Peyami Safa’nın muhafazakâr kültürel iklimi okumada sık kullanılan Fatih-Harbiye çatışmasına atıfla belki de bugün bir Fatih-Başakşehir çatışmasından bahsetmek mümkün. Muhafazakâr olarak etiketlenen kesimlerin içinde AKP’nin ekonomi politikasının yarattığı sınıfsal bir ayrışma yaşanıyor. Kaynaklara sınırsız erişime sahip muhafazakârlarla ücretle geçinmeye çalışan ve kendini muhafazakâr olarak siyaseten konumlandıranlar arasındaki uçurum, sokağın diline de kibir eleştirisi ve adalet arayışı olarak yansıyor. 23 Haziran sonrası yeni siyasi mimariyi de bu keskin kırılmanın belirleyebileceğini söylemek mümkün. Dolayısıyla Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu merkezli AKP içindeki yeni siyasi arayışlar belki Meclis aritmetiğinde bir anlam ifade edebilir, orada bir bölünme yaratabilir; lakin seçmende, AKP tabanında bölünme yaratması pek mümkün görünmüyor. Çünkü o taban artık aynı taban değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.