Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da bulunan en eski modern insan kalıntıları insanlık tarihini değiştirebilir

Yunanistan’daki Apidima mağarasında Avrupa’daki en eski modern insan fosili bulundu. 210 bin yıl öncesinden kaldığı belirtilen fosil, atalarımızın Afrika’dan düşünüldüğünden daha önce ayrıldığını kanıtlıyor.

Şimdiye kadar Avrupa’da bulunan en eski kalıntılar 45 bin yıl öncesindendi. Yeni bulunan fosil, 300 bin yıl önce Afrika’da evrimleşen Homo sapiens’in birkaç dalgada göç ettiğinin bir göstergesi. Ancak bu ilk dalga yok oldu. Bunu, Afrika dışındaki insanların hepsinin soyunun 70 bin yıl önceki göçlere dayanmasından anlıyoruz.

1978’de Peloponez’deki Apidima mağarasında keşfedilen iki kafatasının da Neandertaller’e ait olduğu düşünülüyordu. Kalıntılardan “Apidima 1” kafatasının arkası, “Apidima 2” ise 66 parçaya ayrılmış bir yüzdü. 160 bin yıllık olan “Apidima 2”, araştırmacılara aynı mağarada bulunan “Apidima 1″in de aynı dönemden kaldığını düşündürdü. Avrupa’da bilinen modern insan kalıntılarından çok daha eski olduğu için bunların 400 bin yıl önce kıtaya gelen Neandertaller’den olduğu kanısına varıldı.

Tübingen Üniversitesi’nden Atina Üniversite’sine davet edilen paleoantropolojist Dr. Katerina Harvati, tomografi taramasıyla örnekleri bilgisayarda inceledi. Bilgisayarda birleştirilen 66 parça, “Apidima 2″’nin bir Neandertal olduğunu doğruladı. Ancak Apidima 1’de durum farklıydı. Neandertal ve diğer nesli tükenmiş insan türlerinin aksine kafatasının arkası çıkıntılı değil yuvarlaktı.    

Bilim insanlarının yeni zorlu görevi “Apidima 1″i insanlık tarihiyle nasıl örtüştürecekleri. Son 20 yılda araştırmacılar Afrika dışında yaşayan insanların kıtadan küçük gruplar halinde göç ettiğini gösteren sayısız örnek topladı. Ancak son yıllarda bu anlatıya uymayan kalıntılar keşfedildi. Örneğin, İsrail’de bulunan 180 bin yıllık Homo sapiens çene kemiği ve Çin’de bulunan 80 bin ve 120 bin yıllık insan fosilleri.

2017 yılında Avrupa’da keşfedilen Neandertal kalıntılarının DNA’sında Homo sapiens örneklerinin bulunması bilim insanlarını bu iki türün 270 bin yıl önce çiftleştiğini düşünmeye itti. “Apidima 1” bu anlatıya uyuyor. Ancak Afrika dışındaki modern insanların sadece 70 bin yıl öncesine dayanması, Neandertaller’in Yunanistan ve İsrail’deki atalarımızı yok ettiğini kanıtlıyor. 70 bin yıl önceki göç dalgasının Avrupa’da kalmayı başarmasının sebebinin ise Afrika’dan gelirken beraberlerinde daha iyi aletler getirmeleri ve bu sebeple Neandertaller ile daha iyi rekabet etmeleri olduğu düşünülüyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.