Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM Büyük Dairesi Demirtaş’ın başvurusunu görüştü, karar 2020 yılına kalabilir

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın tutukluluğuyla ilgili dava Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire‘de görüldü. AİHM’in temyiz organı olan ve 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire, duruşmada hem Türkiye hükümetini hem de Demirtaş’ı temsil eden avukatları dinledi.

Demirtaş’ı duruşmada Prof. Başak Çalı, Kerem Altıparmak, Mahsuni Karaman, Benan Molu, Ramazan Demir ve Aygül Demirtaş temsil etti. Duruşmayı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ile HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de takip etti.

Yargıçların kararı daha ileri bir tarihte açıklaması bekleniyor. Medyascope‘a konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kararın iki ay içinde açıklanmasını beklediğini söylerken, Demirtaş’ın avukatları daha temkinli konuştu. Onlara göre kararın çıkması 2020’yi bulabilir.

Temelli: “İktidar otoriter rejimini sürdürebilmek için yargıyı araç haline getirmiştir”

Duruşmanın ardından HDP Eş Başkanı Sezai Temelli ve davayı takip eden hukukçu Kerem Altıparmak, AİHM önünde basın açıklaması yaptı.

Sezai Temelli şunları söyledi: “Bugün Türkiye’deki iktidar, demokratik siyaseti tasfiye etmek, kendi otoriter rejimini sürdürebilmek için yargıyı adeta bir araç haline getirmiştir. Umuyorum ki bu davanın örneğiyle ve bu dava sonucunda bu sürece hep beraber son verebiliriz.”

Altıparmak: “Demirtaş davası Kürt sorunu gibi geniş bir açıdan ele alındığında sembol bir davadır”

Kerem Altıparmak ise, Demirtaş’ın davasının sembol bir dava olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Umuyorum ki Avrupa’nın birçok ülkesinde yükselmekte olan sağcı-popülist siyasetin karşısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu başvuru vesilesi ile buna önemli bir cevap verecektir. Bu, Türkiye’yi ve belki de Avrupa’nın tümünü etkileyecek önemde bir davadır.”

Ne olmuştu?

AİHM, Demirtaş ile ilgili kararını 20 Kasım 2018’de açıklamış, Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılmasına dair tüm önlemlerin alınmasına hükmetmişti. Ancak Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM’nin kararını tanımadı ve Demirtaş’ı tahliye etmedi. Bunun üzerine Demirtaş’ın avukatları AİHM Büyük Daire’ye başvurdu.

AİHM’nin tahliye talebine hükümet de itiraz etti. Hükümet de dilekçesinde, AİHM’nin verdiği ihlal kararlarının yeniden değerlendirilmesini talep etti. Böylece Demirtaş’ın durumu, Büyük Daire’nin önüne gelmiş oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler