Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da kaç tane deprem toplanma alanı olduğu bilinmiyor; Erdoğan’a göre bu sayı “onbinlerce”, İmamoğlu’na göreyse 77

İstanbul’da dün meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki deprem, toplanma alanlarına ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi. Yetkililer, bu konuda farklı farklı açıklamalar yapmayı sürdürüyor. Medyascope’a konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, İstanbul’da şu anda kaç tane deprem toplanma alanı olduğunu bilmediğini söyledi.

Gökçe, 2003’te 493 toplanma yeri bulunduğunu belirtti, o tarihten sonraysa bu alanların büyük bölümüne inşaatlar yapıldığını anlattı:

“İl Afet Merkez Kurumu’nun belirlediği bu yerlerin dörtte üçü yapılaşmaya açıldı. Alışveriş merkezlerine, gökdelenlere dönüştürüldü. Bu noktada İstanbul için denilebilir ki, evlerin içi dışarıdan daha az tehlikeli.’’

“Rant anlayışı insan yaşamının önüne geçmiş durumda’’

Gökçe’ye göre toplanma alanları zaten yetersizdi:

“Rant anlayışı, para anlayışı, ticaret anlayışı insan yaşamının ve sağlıklı bir kent oluşturma anlayışının önüne geçmiştir. İstanbul bir deprem yaşayacak. 1999’dan beri biz başta olmak üzere bilim çevreleri sürekli bunu ifade ediyorlar” dedi.

Erdoğan: “Onbinlerce toplanma alanı var”

Depremin ardından İstanbul’da açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göreyse İstanbul’da onbinlerce toplanma alanı var:

“Bazı açıklamalar yapılıyor, toplanma alanları gibi. AFAD’ın onbinlerce ilan edilmiş toplanma alanları vardır. Bunlar kendi sitesinden de AFAD’ın yayınlanmaktadır. Bunun sürekli güncellenmesi sözkonusudur.’’

İmamoğlu: “Keşke onbinlerce toplanma alanı var diyebilseydim”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise İstanbul’da 77 toplanma alanı kaldığını belirterek, Erdoğan’ın açıklamasını şu sözlerle değerlendirdi:

“Keşke ben de ‘Onbinlerce toplanma alanımız var’ diyebilseydim. Böyle bir şey yok ne yazık ki. Bu şehirdeki toplanma alanları ne yazık ki azalmıştır. Bazı semtlerde ve mahallelerde yok derecesindedir. Bunu zaten söylememize gerek yok. İnsanlarımız bunu görebiliyor. Bu konuda yoğun bir çalışmamız var.”

Acil toplanma alanı” ve “deprem toplanma yeri” aynı anlama gelmiyor

“Sığınılacak güvenli bölgeler” olarak kabul edilen toplanma alanlarının tanımı da karışık.

E-devlet üzerinden ikametgah bilgileri girilerek sorulabilen bölgeler, deprem toplanma yerleri değil, acil toplanma alanları. Acil toplanma alanları herhangi bir afet sırasında toplanılmaya uygun alanlar.

Deprem toplanma alanları ise, “insanların yeme içme, duş, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarının karşılanabileceği altyapılı” ve “belli bir süre kalabilecekleri, kendilerini koruyabilecekleri boş alanlar” olarak tarif ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.