Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Önder Ergönül: “Türkiye’de grip aşısı yaptıranların oranı çok düşük”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu yıl için üretilen grip aşılarının eczanelere ve tüm sağlık kuruluşlarına dağıtımına birkaç gün içinde başlanacağını belirtti ve grip aşısının risk grubundakilere hekim reçetesi ile ücretsiz yapılacağını açıkladı.

Bilim Akademisi Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül ile grip aşısının Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılmasını ve aşının neden önemli olduğunu konuştuk.

Ergönül, bakanlığın aşı dağıtmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi ve “Olumlu bir adım. Türkiye’de aşılanma oranı çok düşük. Yüzde iki-üç oranında biliniyor, toplum bazında. Gelişmiş ülkelerde bu rakam yüzde altmış-yetmiş, sağlık çalışanlarında yüzde seksen-doksan gene gelişmiş ülkelerde. Ama Türkiye’de çok düşük, o da yüzde yirminin altında. Dolayısıyla aşı olunması Batı toplumlarında kabul edilmiş, bilimsel olarak önerilen bir şey. Türkiye’de ise bu oranlar oldukça düşük. Bakanlık bu oranı arttırmaya çalışıyor. Batı ülkelerini ve modern yaklaşımları yakalamaya çalışıyor. Bu çerçevede aşıları sağlamaya çalışıyor

Ergönül, grip aşısının kimlere yapılması gerektiği konusunda ise “Belli risk gruplarına yapılması gerekiyor. Yan hastalığı olan kimselerde örneğin, kalp hastalığı, şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar vesaire… Bu tür hastalığı olan kimselere mutlaka yapılması gerekiyor. Kanserli hastalara, kronik akciğer hastalığı olanlara yapılmasını öneriyoruz. Belli bir yaş üzerinde olanlara, 65 yaş üzeri olanlara öneriyoruz. Neden? Çünkü grip çok basit bir hastalık gibi görülse de aslında o kadar basit bir hastalık değil. Özellikle altta yatan hastalığı olanlarda öldürücü olabiliyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.