Hrant Dink Vakfı’nın Kayseri konferansı İstanbul’da da yasaklandı: “Bunun hiçbir yasal gerekçesi ve haklı yönü yok”

Hrant Dink Vakfı‘nın bugün başlaması planlanan “Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı”, Şişli Kaymakamlığı’nca yasaklandı. Vakıf, dün kamu mesai saatlerinin bitmesinin hemen ardından, yani 17:08’de kendilerine bildirilen bir kararla konferansın iptal edildiğini duyurdu. Vakıftan bugün yapılan açıklamada, Kayseri’de yapılması planlanan konferansın daha önce de Kayseri Valiliği’nce yasaklandığı hatırlatıldı ve şöyle denildi:

“Yıllardır farklı illerle ilgili benzer konferanslar yapılmışken, bir sene önceden konferansın bu tarihlerde yapılacağı bilinmesine rağmen, 16 saat önce Anayasa’ya, mevcut yasalara aykırı bir şekilde konferansın yasaklanmasının demokrasiye ve bilimselliğe vurulan önemli bir darbe olduğunu düşünüyoruz. Gerek yurtdışından, gerek Türkiye’nin dört bir yanından bu konferansa katılmak için gelen konuklara karşı ülkemiz adına mahcubuz.”

Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Danışması Avukat Fethiye Çetin, Şişli Kaymakamlığı’nın kararına “Neden şu ana kadar izin verildi de bugün yasaklanıyor diye baktığımızda, anlamakta güçlük çekiyoruz. Çünkü yasal hiçbir gerekçesi ve haklı yönü yok bunun” diyerek tepki gösterdi.

Agos gazetesinin Ermenice Sayfalar Editörü Pakrat Estukyan da, dün akşam Vakfa gelen polisin, yasağın gerekçesini dahi açıklanmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

“Memleket adına sıkıntılı bir durum oldu. Özellikle yurtdışından gelenlere bunu açıklamak çok zor. En önemlisi de bir siyaset olarak mütemadiyen diyor ki; bu konuları tarihçilere bırakalım; tarihçiler, akademisyenler tartışsınlar. Bu örnekte gördük ki, ona da tahammül yok.