Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (53): Maden işçilerinin, 20’nci günündeki oturma eylemi; işten çıkarılan Valfsan işçilerinin direnişi; cam işçilerinin grevi.

DİSK: İnsanca ücret, vergide adalet

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) önünde düzenlediği basın açıklamasıyla, “Ücretlerimiz artsın, vergi yükümüz azalsın” çağrısı yaptı.

Basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. Çerkezoğlu, Eskişehir’de metal işçileri ve sendika yöneticilerine yapılan polis müdahalesini kınayarak konuşmasına başladı. 

İşsizliğin her geçen gün arttığını söyleyen Çerkezoğlu, “İşsizlik ciddi oranda artarken, her evin sorunu haline gelirken ülkeyi yönetenler ne yapıyor? İşsizlik fonunu sermayeye yağmalatıyor. İşsizlerin ‘geçinemiyoruz’ çığlıkları yükselirken, işsiz işçilere ait 8,7 milyar TL teşvik adı altında işverenlere aktarıldı. Aynı dönemde yapılan işsizlik ödemesi ise 5,7 milyar TL’de kaldı. Bu da yetmedi, 130 milyar TL’yi aşan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının yüzde 92’den fazlası, enflasyonun altında faiz oranlarıyla devlet tahvillerine yatırıldı. İşsiz işçilerin parası çarçur edildi“ dedi.

Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden birinin Türkiye’de olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Her türlü tüketimimizden alınan, zenginden de yoksuldan da eşit alınan, dünyanın en adaletsiz vergisi olan dolaylı vergiler toplam vergi gelirlerinin üçte ikisi olmuş. Doğrudan vergilerin de çok büyük bir bölümünü işçiler, emekçiler ödüyor. Ve buna rağmen iktidarın ekonomiden sorumlu bakanı çıkıyor, ‘Vergiyi tabana yayacağız’ diyor. Bu kabul edilemez. Vergiyi zaten taban ödüyor, biz ödüyoruz, işçiler, emekçiler ödüyor” diye konuştu.

Çerkezoğlu konuşmasını sonlandırırken, “Önümüzdeki dönem yükselteceğimiz ‘İnsanca ücret, vergide adalet’ mücadelesinin startını bugün burada hep beraber veriyoruz. Yapacak çok işimiz, yürüyecek çok yolumuz var” dedi.  

İşten atılan Valfsan işçileri direnişe başladı

İstanbul Tuzla’daki Valfsan fabrikasında işten çıkarılan 10 işçi, bu sabah Tuzla Serbest Bölge girişinde eylem başlattı.

Birleşik Metal-İş üyesi 10 işçi, 11 Ekim’de “eleman fazlalığı” gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

Bu sabah sendika önlükleri ve attıkları sloganlarla Organize Sanayi Bölgesi’nin kapısında eyleme başlayan işçiler, işe iadeleri sağlanıncaya kadar eylemlerine devam edecek. 

İşçiler tarafından yapılana açıklama şöyle: “Bizler işimizi geri almak, içeride olabilecek işçi kıyımını önlemek ve içerde olacak baskıya boyun eğmemeleri amacıyla buradayız ve taleplerimiz yerine getirilinceye kadar direnişimizi sonlandırmayacağız. ‘Hak verilmez alınır’ diyerek bütün emek dostlarını yanımızda olmaya bekliyoruz.”

Ankara’ya yürümek isteyen Somalı madencilerin oturma eylemi 20. gününde

Kıdem tazminatları ve emeklilik hakları için Soma’dan Ankara’ya yürümek isteyen maden işçilerinin, yürüyüşlerinin engellenmesi üzerine başlattıkları oturma eylemi 20. gününde. 

Beş yıldır tazminatları ve emeklilik hakları verilmeyen Soma maden işçilerinin Ankara yürüyüşü 20 gün önce başlamıştı. Bağımsız Maden-İş Sendikası‘nın desteğiyle gerçekleştirilen yürüyüş, Manisa’nın Kırkağaç ilçesi girişinde jandarma tarafından engellenmişti. Bunun üzerine işçiler jandarma barikatına karşı oturma eylemine geçmişti. Oturma eylemi 20 gündür sürüyor. 

İşçilerden oluşan heyet Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı, Hukuk İşleri Genel Müdürü ve TKİ Genel Müdürü’yle toplantı yaptı. İşçiler, “Emeklilik ve tazminat hakları beş yıldır ödenmeyen 3 bin 500 tazminat mağduru maden işçisinin haklarının tamamının 2019 yılı bitmeden banka hesaplarına yatırılması” şartıyla eylemlerini bitireceklerini bir kez daha yetkililere iletti. Eylemlerinin 20. gününe giren işçiler, 5 Kasım’daki çözüm toplantısına kadar oturmaya devam edeceklerini yazılı basın açıklaması ile duyurdu. 

Cam işçileri Düzce ve Samsun’da grevde

Düzce Cam Fabrikası’ndaki işçilerin grevi 90. gününe girdi. 2015 yılından bu yana sendikal yetki mücadelesi verilen fabrikada, Kristal-İş Sendikası iki yıl süren hukuki sürecin ardından yetki davasını kazandı. Ancak işveren davayı kaybettikten sonra da sendika ile görüşmeyi hiçbir biçimde kabul etmedi. Devlet tarafından atanan resmi arabulucuyla bile görüşmedi.

Geçen temmuz ayında içinde Kristal-İş Sendikası tarafından yasa gereği atanan işyeri temsilcileri ve diğer kimi sendikalı işçilerin de işten çıkarılmasına sendika, grev kararıyla tepki göstermişti. 

Öte yandan, Samsun’un Kavak ilçesinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan cam işçilerinin fabrika önünde başlattığı grev sekizinci gününe girdi. 

Kristal-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkartılan Çetaş Cam işçileri, sendikanın aldığı grev kararı doğrultusunda, 15 Ekim’de greve çıkmıştı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.