Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB’den Şehir Hastaneleri Sempozyumu: “20 şehir hastanesinin maliyeti 140 milyar dolar; bunları işleten firmalara hasta garantisi veriliyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası, “Şehir Hastaneleri: Yalanlar ve Gerçekler” başlıklı bir sempozyum düzenledi. Sempozyuma katılan eski TTB Başkanı Raşit Tükel, Medyascope’a yaptığı açıklamada, “Halkın vergileriyle oluşturulan bütçeden özel sektöre kaynak aktarımı olduğunu görüyoruz. Şehir hastanelerinin tümü açıldığında ödenecek miktarın 140 milyar dolar olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen “Şehir Hastaneleri: Yalanlar ve Gerçekler” sempozyumuna Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Uğur Emek, Prof. Dr. Raşit Tükel, Uzm. Dr. Bayazıt İlhan ve çok sayıda hekim katıldı. Sempozyumu ayrıca, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in de aralarında bulunduğu CHP’liler izledi.

“Yap, kirala, işlet, devret” yöntemiyle inşa edilen şehir hastanelerinin kamu yararı gözetmediğine dikkat çekile sempozyumda, şimdiye dek Türkiye’nin 10 ilinde faaliyete geçirilen şehir hastanelerinin ilkinin Ocak 2017’de Yozgat’ta açıldığı ve 10 şehir hastanesinin daha 2021’e kadar yurdun çeşitli yerlerinde açılacağı hatırlatıldı. 

Konuşmacılardan Prof. Dr. Kayıhan Pala, şehir hastaneleri sorununun çözümünde en önemli görevlerden birinin siyasetçilere düştüğünü söyledi. Pala, şehir hastaneleriyle ilgili rapor açıklayan tek muhalefet partisinin Saadet Partisi olduğunu söyleyip “Şu anda aramızda CHP’nin temsilcileri var. Neden CHP bu konuda herhangi bir tutum açıklamamıştır, parti siyaseti bağlamında ve resmi rapor olarak? Bunu sormakla başlayabiliriz. Diğer partilere de sorabiliriz. Bunu, halka anlatmak için her türlü fırsattan yararlanalım. Hepimizin, özellikle çocuklarımızın geleceğini tehdit eden bir finansal yapılanmayla ve bir sağlık hizmetine erişim sorunuyla karşı karşıyayız” dedi.

“İnsanları, şehir dışındaki hastanelere gitmek zorunda bırakıyorsunuz. Öte yandan şehir içinde kapattığınız hastaneleri de özel hastanelere veriyorsunuz. Bence yoruma ve açıklamaya muhtaç bir durum yok burada” diye konuşan Pala, şöyle devam etti: 

“Bu; hukuki bir mesele değil, siyasi bir mesele. Eğer siyaset bağlamında gücünüz varsa, kamulaştırırsınız. Bu yapılabilir, ancak toplumun bunu talep etmesi lazım. Toplum bunu talep ederse, talebini siyaseten hayata geçirebilirse bu yapılabilir.” 

Eski TTB Başkanı Raşit Tükel de, “Halkın vergileriyle oluşturulan bütçeden özel sektöre kaynak aktarımı olduğunu görüyoruz. Şehir hastanelerinin tümü açıldığında ödenecek miktarın 140 milyar dolar olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Kayseri’de bataklığın üzerine, Elazığ’da SİT alanının ve şehitliğin üzerine şehir hastanesi yapıldı” 

Türk Tabipleri Birliği’nce yapılan basın açıklamasında ise şehir hastanelerine ilişkin “iddialar ve gerçekler” sıralandı ve “Osmangazi Köprüsü’nde işletmeci firmaya nasıl ki araba geçiş garantisi verildiyse, şehir hastanelerini işleten firmalara da hasta garantisi verilecektir” tespitinde bulunuldu. Açıklama şöyle:

“Şehir hastaneleriyle ilgili Sağlık Bakanlığı’nın iddialarını ve gerçekleri bir kez daha toplumla paylaşmayı bir görev olarak görüyoruz.

İddia: Şehir hastanelerinin maliyeti yüksek değildir.

Gerçek: Erzurum’da bin 200 yataklı tam donanımlı devlet hastanesi 30 milyon TL bedel aşımına karşın 213 milyon TL’ye yaptırılmıştır. Bu tutar, Kayseri Şehir Hastanesi’nin yaklaşık üç yıllık kira bedelidir. Sağlık Bakanlığı da maliyetin yükseldiğini kameralar kapalıyken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul etmiştir.  

İddia: Şehir hastanelerine verilen herhangi bir garanti yoktur.

Gerçek: Türkiye’de şehir hastanelerinin ihalelerini alan şirketlere, miktara bağlı hizmetler için hastanelerin yüzde 70 doluluk oranında çalıştırılacağı garanti edilmektedir.  

İddia: Şehir Hastaneleri de devlet hastanesidir.

Gerçek: Şehir hastaneleri finansal kiralamayla yaptırılmaktadır. Şirkete ait binaya kira ödenmesi başlı başına mülkiyeti ortaya koymaya yetmektedir. 

İddia: Şehir hastanelerinin hasta ve yakınlarına ek bir maliyeti olmayacaktır.

Gerçek: Hastaneye normalden uzun sürede ulaşıp daha fazla yol masrafı veriyorsanız, hastane içinde istediğiniz yere daha uzun zamanda varıyorsanız, bunlar maliyettir. Kaldı ki, şehir hastanelerinde an itibarıyla 1 TL fark ücreti alınmaktadır. 

İddia: Şehir hastanelerine ulaşım sorunu yoktur.

Gerçek: Şehir hastanelerinin açıldığı illerdeki vatandaşlar, ulaşım sorunu olduğunu söylüyorsa ulaşım sorunu vardır.  

İddia: Şehir hastanelerinin yer seçimleri uygundur. 

Gerçek: Kayseri Şehir Hastanesi, bataklığın üzerine yapıldığı için bahçesinde yılan görülmüştür, Elazığ Şehir Hastanesi, kültürel SİT alanı ve şehitlik üzerine yapılmıştır. Isparta Şehir Hastanesi, şehrin hava kirliliği en yoğun olan yerine yapılmıştır. Bilkent Şehir Hastanesi, dere yatağına yapılmıştır ve inşaatı sürerken su baskını olmuştur. Bursa Şehir Hastanesi’nin şehir merkezine mesafesi 25 kilometredir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.