Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Altan’ın avukatları tutukluluğa itirazda bulundu – Figen Çalıkuşu: “Ahmet Altan özgürlüğüne kavuşana kadar, hukuk yüzünü gösterene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz ”

“Darbe çağrışımı” davasında 4 Kasım’da tahliyesine karar verilen ve aynı gece cezaevinden tahliye edilen Ahmet Altan yeniden tutuklandı. Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, Altan’ın tutuklanmasının ardından yaşanan süreci ve bundan sonraki hukuki süreci Medyascope’a değerlendirdi.

“Altan özgürlüğüne kavuşana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz”

Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, kararın hukuksuz olduğunu, sürece ilişkin verilen karardan acilen dönülmesi gerektiğini belirtti. Çalıkuşu sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle bu yasal dayanağı olan bir süreç değildi. Hüküm vermiş bir mahkemenin kararından sonra savcılığın itirazı, sanki mahkeme süreci devam ediyormuş gibi bir yan mahkemenin bu itiraza bakması bunların hiçbir yasal gerekliliği yok. Tutukluluğun da yasal gerekliliği yok. CMK’nın 100. maddesindeki koşulların hiçbirisine uygun bir tutuklama değildi. Enteresandır, 12 Kasım’da 27. ACM kesin karar vermişti. Bu kararı Ahmet Altan’ın yüzüne okuyup göndermesi gerekiyordu. Fakat 13 Kasım’da yeniden bir karar verdi ve yeniden itiraz yolu açtı. Ben zaten hem 12 Kasım’daki hem de 13 Kasım’daki karara itiraz etmiştim. İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bekleniyor şu anda. Dilerim bu hukuksuzluktan dönerler, dilerim tahliye ederler. Bundan sonraki süreç zaten dosya kapsamında, buradan istinaf mahkemesine, oradan da Yargıtay’a gidecek. Tutuklama için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru düşünülebilir. Benim istinaf aşamasında tahliye olmazsa tahliye talebim olacaktır. Ahmet Altan özgürlüğüne kavuşana kadar, hukuk yüzünü gösterene kadar sürdüreceğiz bu mücadeleyi.”

“AİHM’e kadar giden bir müdahale var”

Altan’ın dosyasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) beklediğini hatırlatan Çalıkuşu, “AİHM bir an önce karar vermeli, bu noktada hiç yakıştıramam ama AİHM’e kadar giden bir müdahale var görüntüsü bizim önümüze düşüyor. Artık umarım AİHM gereğini yapar” dedi. Çalıkuşu sözlerini şöyle sürdürdü:

“AİHM’nin yaklaşımını endişe ile izliyorum. Bu kadar uzamasını manidar buluyorum. 20 Mart 2018’de AİHM, Mehmet Altan için karar verdi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki haklarının ihlal edildiğine karar verdi. ‘Yazı ve televizyon konuşmasından suç çıkmaz’ dedi özetle mahkeme. Ahmet Altan da aynı televizyon programındaki konuşmasından suçlanıyor ancak AİHM bu hukuksuzluğa bir ‘dur’ demiyor. Yani bu noktada hiç yakıştıramam ama AİHM’e kadar giden bir müdahale var görüntüsü bizim önümüze düşüyor. Artık umarım AİHM gereğini yapar. Her yeni gelişmeyi biz AİHM’e bildiriyoruz. Bu son yaşanan hukuksuzluğun belgelerini de koyarak AİHM’e bildireceğim.”

“Altan’ın yazdığı yazı bir eleştiri yazısı değil, daha ziyade edebi bir yazı”

Altan’ın tahliye olmasının ardından kaleme aldığı yazının tutuklama gerekçesi olamayacağını vurgulayan Çalıkuşu, “Ahmet Altan’ın yazdığı yazı bir eleştiri yazısı değil, daha ziyade edebiyatçı kimliğiyle yazdığı bir yazı. Eğer Ahmet Altan bu yazı dolayısıyla tutuklanıyorsa ben soruyorum: Yargı reformunu neden yaptılar? Neden eleştiri amacıyla açıklanan düşünce suç olmaktan çıkarıldı? Bir yazının bu kadar korkutuculuğu mu var? Dilerim bu saikle verilmemiştir bu karar. Eğer öyleyse bu daha da geri gidiyoruz demektir. O zaman yargılama da boşuna yapıldı, Yargıtay da boşuna karar verdi, tahliyesi de anlamsız. O zaman her sevimsiz düşünceyi, hoşumuza gitmeyen her fikri tutup içeri atalım. Yani bu edebi bir yazı, Ahmet Altan’ın hücresindeki arkadaşıyla yaşadıklarını, üç yıl içindeki gözlemlerini aktardığı bir yazı. Yazıdan dolayı ‘Haydi tekrar tutuklayalım Ahmet Altan’ı’ diyorsak hepimizin korkması lazım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.