Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Kadın Direktörler Konferansı: “Şirket yönetim kurullarındaki kadın üye azlığı bir erkek sorunudur”

Haber: Gamze Elvan & Sahra Atila

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Türkiye Kadın Direktörler Konferansı, Zorlu PSM’de yapıldı. “Yönetim Kurullarına Aday Gösterilme Süreçleri ve Çeşitlilik” temasıyla düzenlenen konferansta Medyascope‘a konuşan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, hâlâ çok sayıda şirketin yönetim kurulunda kadın bulunmadığını söyledi. Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası Ülke Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü de toplumsal cinsiyet dengesinin iyileştirilmesi hedefine ulaşmak için önlerinde uzun bir yol olduğunu belirtti. Dördüncü, bu konunun bir kadın sorunu değil erkek sorunu olduğunu vurguladı.

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası Ülke Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü

Konferansta “Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2019” raporunun sonuçları da açıklandı. Öne çıkan bulgular şöyle:

  • 2019 yılında BIST Yönetim Kurullarında yer alan kadınların oranı yüzde 15,2’den yüzde 15,9’a çıktı.
  • Yüzde 30 Kulübü Türkiye kampanyasının odaklandığı BIST-100 şirketlerinde bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasında kadın oranı yüzde 16,6’dan yüzde 17,7’ye çıkarak, 2018 yılındaki artışı takip etti.
  • BIST-100 şirketlerinde ise 2018 yılında yüzde 14,2 olan yönetim kurullarındaki kadın oranı yüzde 13,8’e düştü.
  • Tüm BIST şirketleri içinde 152 şirket, BIST-100 içinde 35 şirket hâlâ tamamı erkeklerden oluşan kurullar tarafından yönetiliyor.
  • 402 şirketin 152’sinin yönetim kurullarının tamamı erkeklerden oluşuyor.
  • Tüm BIST şirketlerinin sadece 36’sının yönetim kurulu başkanı kadın ve sadece 14’ünün yönetim kurulunda bir kadın CEO yer alıyor.
IFC Türkiye Ülke Müdürü Arnaud Dupoizat

Toplantının açılış konuşmasını, IFC Türkiye Ülke Müdürü Arnaud Dupoizat yaptı. Dupoizat, Türkiye’de ve dünyada yönetim kurullarında cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. 

Yüzde 30 Kulübü Kampanyası Global Yönlendirme Komitesi Üyesi Sarah Morris

Yüzde 30 Kulübü Kampanyası Global Yönlendirme Komitesi Üyesi Sarah Morris ise konferansın ana tema konuşmasını gerçekleştirdi. Yönetim kurullarında daha fazla kadının yer almasının dünyanın çehresini değiştireceğini söyleyen Morris, yönetim kurulunda yüzde 30’un üzerinde kadın üyenin bulunduğu şirketlerin iflasla karşılaşma olasılığının beş kat daha az olduğunu vurguladı. 

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat

Konferansta White & Case Turkiye Kurucu Ortağı Aslı Başgöz moderatörlüğünde yapılan “Kim, Neden ve Nasıl Aday Gösteriliyor? Temel İlkeler, En İyi Uygulamalar ve Türkiye” başlıklı panele, ICGN CEO’su Kerrie Waring, GOVERN Genel Müdürü Alissa Amico, THY Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Fatmanur Altun ve Türk Tuborg CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Damla Birol katıldı. 

Fatmanur Altun, Aslı Başgöz, Damla Birol, Kerrie Waring ve Alissa Amico

Konferansta ayrıca Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülleri de sahiplerini buldu. Büyük ödüle Ege Profil layık görülürken, Marshall Boya, Tekfen, İş Yatırım Menkul Değerler, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, Doğuş Otomotiv, Ege Seramik, Kent Gıda ve Bosch Fren Sistemleri de özel ödül aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.