Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Devlet Televizyonu: “Son protestolarda güvenlik kuvvetleri ‘isyancıları’ öldürmek için tam yetkiye sahipti”

İran’da geçen ay hükümetin benzine yaptığı zam sonrası büyük toplumsal olaylar meydana gelmiş ve halk sokaklara dökülmüştü. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, bu eylemlerde en az 208 İran vatandaşı hayatını kaybetti, 7000’den fazla eylemci ise tutuklandı. Eylemlerin başlamasından bir gün sonra İran hükümeti ülkedeki interneti kesti, ancak eylemler sona erince internet erişime yeniden açıldı. İran İslam Cumhuriyeti’nin tarihinde şiddet yoluyla bastırılmış pek çok eylem bulunuyor. Ne var ki rejimin son eylemlere karşı gösterdiği reaksiyon, son 40 yıldaki en şiddetli müdahalelerden biri olarak görülüyor.

Son olarak devlet televizyonu İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB), eylemlerle ilgili yaptığı haberde, protestocuları “isyancı” diye niteleyip güvenlik kuvvetlerinin onları dağıtmak için tam yetki sahibi olduğunu duyurdu. İRİB’in haberine göre, güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için, öldürmek de dahil olmak üzere tam yetkiyle görevlendirildi.

Haberde, isyancılardan başka barışçıl bazı göstericilerin, bazı güvenlik güçlerinin ve olay yerinden geçmekte olan sivillerin de ölenler arasında olduğu belirtildi. Ancak bunları kimin yaptığına ilişkin bilgi verilmedi.

Habere göre, eylemciler birçok yerde yarı ağır silahlarla güvenlik kuvvetlerine karşı saatlerce savaştı ve bunun sonucunda hayatını kaybedenler oldu.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther eylemlerde öldürülen 208 kişiyle ilgili olarak “Bu durum, İran güvenlik kuvvetlerinin nasıl korkunç bir şiddet uyguladığının kanıtı” dedi.

New York’ta, Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan İranlı diplomatlar ise Uluslararası Af Örgütü’nün rakamlarının gerçeklikten uzak olduğunu öne sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.