Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da Hindu milliyetçileri üniversiteye saldırdı: “Sol terörü bitirelim, polis karışmayacak merak etmeyin”

Hindistan’da yönetimde bulunan Başbakan Narendra Modi ve Hindu milliyetçisi partisi BJP’ye yönelik tepkiler dinmiyor.

Tepkilerin sebebi ise Modi yönetiminin özellikle ülkedeki muhalifleri neredeyse düşman ilan etmesi. Düşman ilan edilen kesimler arasında üniversiteler ve üniversiteliler öne çıkıyor. BJP ve destekçileri, üniversitelerin sol görüşlülerin yuvası haline geldiğini söylüyor. Bu açıdan son yıllarda hükümet karşıtı protestolarda üniversitelilere karşı şiddet ve tutuklama girişimleri artış göstermiş durumda. Son olarak pazar günü başkent Yeni Delhi’de bulunan Jawaharlal-Nehru Üniversitesi’nde (JWÜ) milliyetçilerin saldırısı öğrencileri sokağa döktü. Dün başkent sokaklarında toplanan yüzlerce öğrenci ve akademisyen kampüste yaşanan şiddeti protesto etti.

Pazar günü başkentin güneyinde bulunan JWÜ kampüsünde yaşanan şiddet vakası yaklaşık üç saat sürdü. Görgü tanıkları ve öğrenci sendikaları ellerinde taş, sopa ve kesici aletler bulunan yaklaşık 50 kişinin hiçbir güvenlik kontrolüne takılmadan üniversiteye girdiğini ve arkadaşlarına saldırdıklarını belirtti. Tanıklar, saldırganların milliyetçi bir öğrenci sendikası olan Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad’dan (ABVP) olduklarını söyledi. ABVP’nin iktidar partisi BJP ile çok yakın bir ilişkisi olduğu biliniyor.

Kampüsteki diğer sendikalar ve öğrenciler ise bulundukları bölgedeki fakülteleri korumaya aldıklarını belirtiyor. Ancak gruplar arasında yaşanan çatışmada birçok öğrencinin ve akademisyenin yaralandığı öğrenildi.

Hindistanlı bir gazeteci ise kampüs saldırısını gerçekleştiren öğrenci sendikasının WhatsApp grup konuşmalarına erişti. Saldırının bu grupta planlandığı belirtiliyor. Grubun adı ise “sola karşı birlik”. Grupta, saldırı öncesinde üyelerden JWÜ kampüsünün önüne gelmesi isteniyor. Burada ayrıca, sol teröre karşı savaşılması gerektiği ve polisin kendilerine müdahale etmeyeceği garantisi de veriliyor.

ABVP Genel Sekreteri daha sonra bu mesajları yalanladı. Olayların neden çıktığı ise daha sonra anlaşıldı. Kampüste bir süredir gerginlik hâkimdi. Bu gerginliğin sebebi ise üniversite yönetiminin yurt ve fatura ücretlerini artırmak istemesi. Bunun karşısında birçok öğrenci sendikası (sol görüşlüler dahil olmak üzere) bunun karşısında yer aldı. Çoğu öğrenci sendikası bu durumun yoksul öğrencileri olumsuz etkileyeceğini belirttikleri için buna karşı çıkıyorlardı. Ancak ABVP bu eylemlere katılmamıştı.

Yaşanan arbede sonrası polisin de iki saat gecikmeli geldiği öğrenildi. Polis kampüste saldırı sonrası yaralanan ve daha önce yurt ve fatura zamlarını protesto eden bir öğrenci liderini gözaltına aldı. Bu olaylar sonrasında, JWÜ öğrencileri çarşamba günü başkent sokaklarında bir protesto gösterisi düzenledi. Öğrenciler “Faşizme ve şiddete boyun eğmeyeceğiz” bayrağı altında yürüdü.

2019 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Hint vatandaşı Prof. Abhijit Banerjee ise bu yaşananların “Nazi dönemini hatırlattığını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.