Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ceren Özdemir ailesinin avukatı Poyraz: “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı olumlu, şimdi ihmali olan kamu görevlileri aleyhine suç duyurusunda bulunacağız”

Ordu’da Ceren Özdemir’i bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç’un cezası belli oldu. Katil Arduç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Davanın sonucunu ve bundan sonra yürütülecek hukuki süreci Özdemir ailesinin avukatı ve Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz, Medyascope’a değerlendirdi.

“Özgür Arduç hiçbir şekilde şartlı salıverilme hükümlerinden yararlanamayacak”

Dava sonucunu olumlu olarak değerlendirdiğini söyleyen Poyraz, şahsın Türk Ceza Kanunu’nda öngörülmüş en yüksek ceza olan “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” ile cezalandırıldığını belirtti. Kamuoyunda “iyi hal indirimi” olarak bilinen hükümlerin uygulanmadığını anlatan Poyraz ayrıca, sanığın daha önce de işlemiş olduğu suçlar nedeniyle cezasının infazında “tekerrür infaz rejimi” uygulanacağını belirtti. Tekerrür infaz rejimini ise Poyraz şu sözlerle açıkladı:

“Normalde ağırlaştırılmış hapis cezası 30 yılla infaz edilirken, suç tekrar ettiği için Özgür Arduç’un hiçbir şekilde şartlı salıverilememesi anlamına geliyor. Tüm açılardan değerlendirdiğimizde karar yerinde ve olumlu.”

“İhmali olan sorumlular aleyhine ya da devlet aleyhine tazminat hukukundan doğan haklarımızı kullanacağız”

Poyraz, dava planlaması çerçevesinde birinci aşama olarak sanığın suçu sabit olduğundan gerekli cezalandırmanın yapılmasının öncelikleri olduğunu ve bu sürecin olumlu sonuçlandığını belirtti. İkinci aşama olarak ise Poyraz, “Sistemden kaynaklanan sorunlar ve varsa kamu görevlilerinin ihmali noktasında suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Poyraz üçüncü aşama olarak, tazminat başvurusu yapacaklarını da belirtti ve ihmal varsa sorumlular ya da devlet aleyhine tazminat hukukundan doğan haklarını kullanacaklarını söyledi.

“Açık cezaevine geçmenin koşulları yeterince değerlendirilmedi”

Poyraz, Arduç’un başka bir eylemi nedeniyle cezası infaz edilirken açık cezaevine nakil olduğunu, burada firar ettiğini ve bu firardan sonra tekrar açık cezaevine geçmesinin mevzuata uygun olsa bile hukuka uygun olmadığını anlattı. Poyraz, “Açık cezaevine geçmenin koşullarının yeterince değerlendirilmediği kanaatindeyiz. Firar sonrasında kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediği noktasında ailenin bir talebi var. Bu hususların tümünü cumhuriyet başsavcılığına ileteceğiz. Ayrıca hem İçişleri Bakanlığı nezdinde hem de Adalet Bakanlığı nezdinde ihmali olanlarla ilgili idari soruşturma yapılmasını talep edeceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.