Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor: “Türkiye, Demirtaş ve Kavala davalarında AİHM kararlarına uyarsa AB değerlerine bağlılığını göstermiş olacak”

Avrupa Parlamentosu’nun yeni Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Amor, ziyaretlerine ilişkin Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Amor, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine ilişkin şunları söyledi: 

“Hükümetle AB’ye katılım konusunda zaten diyalog içindeyiz. Bunun dışında yeni muhataplar ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüşmelerimiz oldu. Onları AB’ye katılım süreçlerine katılmaları konusunda cesaretlendirdim.”

“Dört milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye inanılmaz bir cömertlik sergiliyor”

Nacho Sánchez Amor, Gaziantep’te Suriyeli mültecilere destek veren bazı kuruluşları ve AB’nin mali destek verdiği bazı projeleri de ziyaret ettiğini belirtti. Amor, ”4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye inanılmaz bir cömertlik sergiliyor. Türk halkına şükranın yanı sıra, ihtiyaç devam ettiği sürece sürekli bir destek de borçluyuz. Bu konuda maddi destek anlaşmamız var. Biz birinci dilim olan 3 milyar euroyu ödedik. Şimdi ikinci 3 milyar euro için çalışmalar bitmek üzere” dedi.

“Türkiye’de bir darbe girişimi yaşandı ancak artık normalleşmeli”

AB-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi gerektiğine vurgu yapan AP Türkiye raportörü, “Türkiye’de bir darbe girişimi yaşandı ancak Türkiye bunun üstesinden geldi. Artık Türkiye’nin normalleşmesi gerekiyor. Bu reformlar sadece AB için değil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının geleceği ve refahı için önemli. Eski günlerde olduğu gibi Türkiye’nin normalleştiğini görmek istiyoruz” dedi.

“Legal alanda kalıp eleştiri yapanlarla gerçek bir terörist aynı muameleyi görüyor”

Türkiye’de özgürlüklerin kısıtlanması ve insan hakları ihlallerine ilişkin eleştirilerde bulunan Amor, şunları kaydetti: “Türkiye hükümeti özgürlüklerle ilgili meselelerde ‘Biz darbe yaşamış bir ülkeyiz’ diyor. Artık normalleşmeli. Twitter’da askeri operasyonu eleştiren bir öğrenci ve gerçek bir terörist aynı muameleyi görüyor. O yüzden buradaki terör tanımıyla ilgili sorun var. Legal alanda kalıp eleştiri yapanlarla gerçek bir teröristin aynı muameleyi görmesi bir sorun. YPG’yi neden terör örgütü listesine almadığımızı soruyorlar. Ben de ‘Gerçekten teröristlere odaklanalım’ diyorum.”

“Türkiye, Demirtaş ve Kavala davalarında AİHM kararlarına uyarsa AB değerlerine bağlılığını göstermiş olacak”

Raportör Amor, tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile sivil toplum gönüllüsü ve iş insanı Osman Kavala hakkındaki soruyu ise şöyle yanıtladı: “Demirtaş’ı hapishanede ziyaret eden tek yabancı siyasetçiyim. Osman Kavala ile ilgili AİHM kararının uygulanması da Türkiye-AB ilişkilerini normalleştirmek adına önemli. Her ikisinin de özgürlüklerine kavuşmasını önemsiyorum. Demirtaş ve Kavala davaları Türkiye’nin önünde duran çok önemli fırsatlar. Bunlarla ilgili verilecek olan kararlar, Türrkiye’nin AİHM kararlarına ve AB değerlerine bağlılığını göstermiş olacak.” 

Osman Kavala’nın tutuklu bulunduğu Gezi Davası’na ilişkin ise Amor, “Bir protesto gösterisi olarak başlayan bir süreci nasıl hükümeti devirmeye yönelik bir plan olarak gördüklerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz bir delil falan da göremiyoruz. Yıllar geçtikten sonra böyle bir suçlamanın olması garip” diye konuştu.

Nacho Sánchez Amor ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül.

Amor’dan birçok kesime ziyaret

Avrupa Parlamentosu’nun yeni Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, yayımlanacak olan Türkiye raporu öncesinde bu hafta İstanbul, Gaziantep ve Ankara‘yı ziyaret etti. Amor, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belli başlı siyasi partilerin başkanları, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğluve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk‘ün yanı sıra gazeteciler, akademisyenler, sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve işçi temsilcileriyle de bir araya geldi. Sánchez Amor, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni de ziyaret ederek parlamentodaki muhataplarıyla bir araya geldi ve Temmuz 2016’da düzenlenen darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin anısına çelenk bıraktı.

Raporda yargı reformu, mülteciler ve ifade özgürlüğü vurgusu

Raportör Amor, yaptığı görüşmelerde temel olarak Türkiye’nin AB entegrasyonu, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize serbestisi konuları da dahil olmak üzere AB-Türkiye ilişkilerinde mevcut durum, Türk iç ve dış politikasındaki son gelişmeler, yargı reformu, ifade ve basın özgürlüğü, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere, gözaltındaki önde gelen muhalif liderler ve Osman Kavala gibi önemli sivil toplum temsilcilerinin durumu, mültecilerin durumu ve AB-Türkiye ilişkilerinde belediyelerin rolü gibi konulara odaklandı.

Nacho Sánchez Amor kimdir?

Mayıs 2019 tarihinde Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçilen İspanya kökenli Nacho Sánchez Amor, bütün iç prosedürleri tamamlayarak AP’nin yeni Türkiye raportörü oldu. Amor, Türkiye’yi sert bir dille eleştiren Kati Piri‘den bu görevi beş yıllığına devraldı.

59 yaşındaki Amor, bundan böyle AP ile Ankara arasında yapılacak görüşmeler açısından kilit kişi konumunda bulunacak.

Türkiye hakkında geniş bilgiye sahip olan ve AP İnsan Hakları Alt Komitesi üyesi Nacho Sánchez Amor, Temmuz 2016 ile Haziran 2018 tarihleri arasında, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda (AGİT) insan hakları konusunda önemli görevlerde bulundu. Bu kapsamda Türkiye ile bağlarını sıkılaştırdı.

Amor, Türkiye’de yapılan seçimleri birçok kez AGİT gözlem misyonları kapsamında yakından takip etti. Amor’un çalışmaları arasında yargı sistemi reformu, hukukun üstünlüğü ve temel hak ve hürriyetlerin uygulanması konuları da bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.