Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezaevlerinde 1333 hasta tutuklu var – Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Ağrı kesicilerle tedaviler geciktiriliyor, ilaçların aksamasından kaynaklanan ölümler var”

İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de 1333 hasta tutuklu bulunuyor ve bu tutukluların önemli bir kısmının durumu ciddi. Medyascope’a konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hasta tutukluların yaşadıklarını anlattı. 

“Tedavileri aksadığı için ölenler var”

Gergerlioğlu, cezaevlerindeki hastaların OHAL sürecinden bu yana işlerinin zorlaştırıldığını, hastaneye götürülmelerinin en az bir ayı bulduğunu söyledi ve “İlaçların ve tedavilerin aksamasından kaynaklı ölümler yaşanıyor” dedi. Kendisi de bir hekim olan Gergerlioğlu, cezaevi revirine giden hastaların “ağrı kesici verilerek tedavilerinin geciktirildiğini” söyledi.

“OHAL sürecinde hasta mahpuslara yaklaşım siyasileşti”

Gergerlioğlu konuyla ilgili olarak Deniz Hakan Şen’in durumunu örnek gösterdi. Şen’in cezaevi yönetimine karın ağrısı şikayetiyle 45 defa dilekçe verdiğini, yönetimin ise ilaç ve iğnelerle ağrılarını geçiştirdiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Deniz Hakan Şen, hastaneye gittiğinde her şey için çok geçti. Mide kanseri olmuştu ve 2-3 ay sonra hayatını kaybetti” dedi.

Başka bir örnek olarak da Güneydoğu’daki bir cezaevini veren Gergerlioğlu, tutukluların 11 aydır hastaneye götürülmediklerini öğrendiğini söyledi. Gergerlioğlu cezaevlerinin kalabalık olmasına da dikkat çekerek “Siyasi tutuklular hastaneye bile çift kelepçeyle götürülüyor, hapishanede onlara yaklaşımların siyasallaştığı iddia edilebilir” diye konuştu.

“İnsan haklarına göre ‘cezaevinden çıkamaz’ diye bir şey yok”

Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sivas Katliamı davasında hüküm giymiş olan Ahmet Turan Kılıç’ın serbest bırakılmasına dair de konuştu. Kılıç için “Cezaevinde yaşamını devam ettiremeyeceğine dair Adli Tıp Kurumu’ndan belge alındıysa, o tutukluyu tutmanın bir anlamı yoktur” diyen Gergerlioğlu “İnsan haklarına göre, hangi suçu işlemiş olursa olsun cezaevinden çıkamaz diye bir şey yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

“Adli Tıp Kurumu’na başvurular erteleniyor”

Gergerlioğlu, bazı hasta tutukluların Adli Tıp Kurumu’na başvurularıyla ilgili sorunlar yaşandığını da anlattı ve “Hastaların Adli Tıp Kurumu’na gidişi siyasi nedenlerle engelleniyor” dedi. Takip ettiği birçok vaka olduğunu belirten Gergerlioğlu, Kürt gazeteci Metin Duran örneğini verdi. Genç yaşta geçirdiği kalp krizi nedeniyle felç geçiren Duran’ın bu durumdayken cezaevine girdiğini belirten Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim haberimiz olduğunda Metin Duran altı aydır yatalak vaziyette cezaevindeydi. Siyasi nedenlerden dolayı da Adli Tıp Kurumu’na başvuramıyordu. Başvurusu sürekli erteleniyordu, ertelenmesinin nedeni siyasi nedenlerdi. Cezaevi savcısı bana, ‘Vekilim araya girin, bu adam burada yatabilecek biri değil’ dedi. Yoğun çaba sonrası Adli Tıp Kurumu’ndan rapor aldık ve Metin Duran serbest kaldı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler