Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Thomas Edison: Ampulün icadı üzerine (1929-Türkçe altyazılı)

Günümüzde artık Thomas Edison dendiği anda Nikola Tesla akıllara geliyor ve Tesla yanlısı ve de dolayısıyla Edison karşıtı bir tutum doğrudan benimseniyor. Edison’un bir mucidden çok bir iş insanı olduğu, arkasında daima güçlü bir ekibi olduğu tezi her ne kadar güçlü olursa olsun, günümüz dünyasının elektrik ve aydınlatmasına sunduğu etkiyi de göz ardı edemeyiz.

Elbette ki buna karşın “dahi ve yalnız Tesla”nın tarafında durmayı isteyenler olacaktır, açıkçası bununla ilgili de bir sorunum asla olmadı. Ancak 1929 tarihli bu kaydı Türkçeye çevirmeden de edemedim, çünkü Edison burada ampulün icadından ve onun nasıl bir deneyler yumağının ürünü olduğundan bahsediyor ve ardından bu icada dair çok büyük beklenti ve fikirleri olmasına rağmen gelinen noktanın kendi beklentilerini bile oldukça aştığını söylüyor. Son kertede, söz konusu gelişmelerin bizlerin eliyle çok daha ileriye götürülebileceğine dair ümidini paylaşıyor. Bugün gelinen noktayı Edison görseydi kim bilir ne kadar şaşırırdı?

Bu arada, bu kaydın sesini olabildiğince temizledim ve görüntüyü de bir miktar düzenlemeye çalıştım. Böyle şeylerle neden uğraştığımı hâlâ tam olarak anlayabildiğim söylenemez, ancak bundan bir nevi mutluluk duyduğum da inkâr edilemez bir gerçek olarak karşımda duruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.