Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KYK ödenekleri kesilen arkadaşları için açıklama yapan öğrencilerin kredi ve bursları kesildi: “Karantina ve salgın günlerinde öğrencilerin kredi ve bursunun kesilmesi insani değil”

Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü (KYK) önünde 4 Mart günü “Biz geleceğiz, insanca yaşamak istiyoruz” talebiyle basın açıklaması yapan Ankara Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinin bursu kesildi. Kredi ve bursu kesilen öğrencilerden Ertürk Soysal ve Şamil Parlak, Medyascope’a konuştu.

İstanbul Üniversitesi’nden iki öğrencinin geçinemedikleri için intihar etmelerine dikkat çekmek ve Ankara Üniversitesi’nde Las Tesis dansı yapmak isterken gözaltına alınan arkadaşlarının kesilen burs ve kredilerinin iadesi için bir araya gelen 25 öğrenci, polisler tarafından yerde sürüklenerek gözaltına alınmıştı.

Burs ve kredilerinin kesildiğini telefonla arayarak öğrenmişler

Basın açıklamasında yer aldığı için KYK kredisi kesilen Ertürk Soysal, “Eyleme katılan arkadaşlarımızdan 11’inin kredi ve bursu daha önce kesilmişti. Kredi ve bursu olan 14 kişinin hepsinin de kredi ve bursları kesildi. Birkaç kişiye tebligat geldi, geri kalan arkadaşlar KYK’yı arayarak öğrendiler kesintiyi” dedi. İki gündür sosyal medya üzerinden #kykvirüs2020 başlığı ile seslerini duyurmaya çalıştıklarını aktaran Soysal, pek çok insanın seslerini duyduğunu ve desteğin artmasını beklediklerini aktardı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da Twitter’dan paylaştıkar videolarla kredi ve bursu kesilen öğrencilere destek olan isimler arasında yer aldı. 

Salgın ve karantina günlerinde öğrencilerin burs ve kredilerinin kesilmesinin insani olmadığını dile getiren Soysal, “Bugün biz öğrencilerin KYK kredi ve burslarıyla bile geçinme ihtimalimiz zaten çok düşük, kendi temel ihtiyaçlarımızı ve eğitim ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz haldeyken hele bir de karantina günlerinde kredi ve burssuz yaşamamız çok da mümkün değil” diye konuştu. Soysal, bu kesintiden sonra yapabilecekleri tek şeyin kafe ve restoranlarda yarı zamanlı işlerde çalışmak olduğunu, ancak karantina günlerinde buraları kapalı olduğu için bunun mümkün olmadığını söyledi.

“Sokağa çıksak koronadan evde kalsak kredilerimiz kesildiği için açlıktan ölmek durumuyla karşı karşıyayız” 

Kredisi kesilen bir başka öğrenci Şamil Parlak, 4 Mart’ta “İnsanca yaşamak istiyoruz” demek için KYK önünde bir araya geldikleri aktardı ve ekledi: “Kesilen 550 lira öğrencilerin bir ay boyunca tüm ihtiyaçlarını karşılamak için çırpındıkları bir para. Eve hapsolduğumuz bugünlerde bu kesinti daha can yakıcı bir hal aldı. Devletin bir kurumunun bu salgın günlerinde öğrencilerin burslarını ve kredilerini kesmeye mesai harcaması trajikomik bir hadise. Sokağa çıksak koronadan evde kalsak kredilerimiz kesildiği için açlıktan ölmek durumuyla karşı karşıyayız.”

Parlak iktidarın, ezilenlerin maruz kaldıkları her şeyi olduğu gibi kabul edip ses çıkarmamasını beklediğini söyledi. Bursları kesilen hiçbir öğrencinin bu adaletsizliğe karşı sessiz kalmayacağını aktaran Parlak, iktidarın bu koronavirüs günlerinde nelerle uğraştığını teşhir etmek istediklerini dile getirdi. Karantina günlerinde evlerinden çıkamayan ama evlerine de sığamayan tüm ezilenleri de dayanışmaya davet etti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.