Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vekil ebe hemşireler kadro bekliyor: “Koronavirüs sağlık çalışanları arasında kadro ayrımı yapmaz”

Dünyada ve Türkiye’de koronavirüs salgını hızla devam ediyor. Sağlık çalışanları bu süreçten toplumun geri kalanından daha fazla etkileniyor.  

Sağlık çalışmaları ekip işiyle ilerliyor. Ancak sağlık sektöründe çalışanlar arasında kadro statüleriyle ilgili ayrımcılık yapılıyor. Ayrımcılığa uğrayan sağlık çalışanlarından vekil ebe hemşirelerin sorunları düşündürücü. Onlar, merkeze uzak köylerdeki sağlık evlerinde görev yapıyor. Ancak uğradıkları ayrımcılıktan ötürü pek çok haktan yararlanamıyorlar.

“KPSS ile atanmamıza rağmen, birçok haktan mahrum kalarak çalışıyoruz”

Anadolu’nun bir köyünde vekil ebe hemşire olarak çalışan Esin(*) yaşadığı süreçle ilgili bilgi verdi. Esin, koronavirüsün sağlık çalışanları arasında ayrım yapmadığını, bu süreçte kadrosuna bakmaksızın herkes için aynı riskin bulunduğunu ve bu riske rağmen herkesin özverili bir şekilde çalıştığını söyledi. Çalışanlar arasında ayrımın ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Esin, “KPSS ile atanmamıza rağmen, birçok haktan mahrum kalarak çalışıyoruz” dedi.

Kırsal bölgelerde, coğrafya ve yol durumu göz önüne alınarak iki-üç binlik nüfus için yapılan sağlık evleri, sağlık ocağına bağlı olarak çok yönlü hizmet veren kuruluşlar. Bu kuruluşlarda sadece bir görevli bulunuyor.

Sağlık evlerinde hasta bakıcı, yardımcı personel ya da doktor bulunmadığını, vekil ebe hemşirelerin tek başlarına çalıştığını söyleyen Esin, “Sağlık evlerinde ana-çocuk sağlığı hizmetleri ile kadınların analık konularında eğitilmeleri, aşı uygulamaları, ölüm, doğumların saptanması, izlenmesi gibi hizmetler sunuyoruz” diye konuştu.

“Sağlık evleri çalışanı hemşireler olarak ısınmayı kendimiz soba yakarak sağlıyoruz”

Görev yerine ulaşmak için her gün 45 dakika yol gittiğini söyleyen Esin, “Sağlık evlerinde kalorifer bulunmuyor. Sağlık evleri çalışanı hemşireler olarak ısınmayı kendimiz soba yakarak sağlıyoruz” dedi.

Görev yaptığı yere okulların açık olduğu zamanlarda öğretmen servisi ile gidip geldiğini söyleyen Esin, “Şu anda okullar kapalı olduğu için kendi imkanlarımla gidip gelmeye çalışıyorum. Bu da bana ciddi maliyet çıkarıyor” diye konuştu.

“Birçok arkadaşımız işi bırakmayı düşünüyor”

Vekil ebe hemşireler, memur maaşının üçte ikisi kadar maaş alıyor. Özlük haklarının neredeyse bulunmadığını belirten Esin, bunun yol açtığı sorunları şöyle sıraladı: “Doğum izni, refakat izni, babalık izni, ölüm izni bizde yok. Doğum yapan arkadaşlarımız 20 günlük yıllık izinlerini kullanmasının ardından yeniden göreve başlamak zorunda kalıyor. Yılık izinler dışında izin hakkımız yok. Bir yakınımız ölse senelik iznimizi kullanıyoruz. Başka hiçbir hakkımız yok. Kamu çalışanlarında var olan ‘eş durumu sayesinde tayin hakkı’ bizde bulunmuyor. Birçok arkadaşımız işi bırakmayı düşünüyor.”

Çalıştıkları illere göre de maaşların değiştiğini söyleyen Esin, “Bu değişikliğin neden olduğunu bilmiyorum. Aynı işi yapmamıza rağmen maaşlarımız farklı yatıyor” dedi.

“Güvencesiz çalışmak bizi yıpratıyor”

Koronavirüs salgını ile beraber motivasyonlarının iyice düştüğünü vurgulayan Esin şöyle devam etti: “Salgın ülkemizde hızlı bir şekilde yayılıyor. Biz de salgına karşı sağlık çalışanları olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Fakat düşük maaş alıyor olmamız, özlük haklarımızın olmaması ve en önemlisi güvencesiz çalışmak bizi yıpratıyor. Aramızda koronavirüse yakalanan vekil hemşire var.”

Siyasilere durumlarını ilettiklerini, gittikleri her yerde kendilerine düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılacağına dair söz verilmesine rağmen bugüne kadar bir gelişme olmadığını ifade eden Esin, “En son kadro 2 Kasım 2011’de verilmiş. Vekil ebe hemşire olarak çalışan Türkiye genelinde 900 personel var. 900 çalışana kadro verilmesinin zor olmadığını düşünüyorum. Özellikle salgın sürecinde sağlık çalışanlarının önemi bu kadar artmışken, bu adımın bir an önce atılması gerekir” diye konuştu.

(*) Takma isim kullanılmıştır

Not: Fotoğraflar sosyal medyadan alınmıştır 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.