Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da 1 Mayıs: Taksim’e çıkmak isteyenlere müdahale edildi

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl İstanbul’da kitlesel 1 Mayıs kutlaması yapılamadı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB), kitlesel kutlamalar yerine son bir haftadır sanayi siteleri, fabrika ve atölye önlerinde yaptıkları eylem ve etkinliklerle 1 Mayıs kutlanmaya başlanmıştı.

DİSK’in sembolik yürüyüşüne polis müdahalesi

Sabah saatlerinde DİSK’in sembolik olarak Taksim Anıtı’na çelenk bırakılmasına polis tarafından izin verilmedi. DİSK’in Beşiktaş’ta bulunan genel merkez binası polis tarafından ablukaya alındı.

Bina etrafındaki polis ablukasına rağmen bir süre sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve konfederasyona bağlı sendika yöneticileri, 1 Mayıs çelenginin arkasında binadan çıktı. Ancak Çerkezoğlu ve sendika yöneticilerinin önü polislerce kesildi. Yapılan görüşmelere rağmen sendikacıların Taksim’e yürümelerine izin verilmeyeceği belirtildi. Sendikacılar engellemeye rağmen Taksim’e doğru yürümeye başlayınca polis müdahale etti.

Yapılan müdahalede 1 Mayıs için hazırlanan çelenk polisler tarafından parçalanırken, DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ile birlikte çok sayıda sendikacı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdoğan Demir, Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Arslan, Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin de vardı. Gözaltına alınanlar yapılan işlemler sonrası serbest bırakıldı.

Türk-İş ve Hak-İş, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı

DİSK’in Taksim’e yürümesi ve Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakması yasaklanırken, Türk-İş, Hak-İş Konfederasyonu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu sırasıyla meydana çıkarak Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Anıta çelenk bırakılmasının ardından sendika üyeleri Kazancı Yokuşu‘na da karanfiller bıraktı.

DİSK’in çelengini milletvekilleri anıta bıraktı

Polis müdahalesi sırasında parçalanan DİSK’in 1 Mayıs çelengi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Ali Şeker, Sera Kadıgil ve Turan Aydoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, Ahmet Şık, Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş tarafından Taksim Cumhuriyet Anıtı’na bırakıldı. DİSK’in okuyacağı açıklama ise İstanbul Milletvekili Oya Ersoy tarafından okundu.

Şişli ve Osmanbey’den yürüyen gruplara izin verilmedi

Şişli ve Osmanbey yönünden Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen Halkevleri üyeleri, polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Osmanbey’den “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açarak yürüyüşe geçen Mücadele Birliği üyeleri Gamze Nihal İyidoğan ve Sena Şat ile Önsöz TV muhabiri Ekin Su Aktaş, kısa süre sonra polisin müdahalesiyle gözaltına alındı.

1 Mayıs kutlaması için Şişli’den yürüyüşe geçen Devrimci Parti ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyeleri de gözaltına alındı.

Kadıköy’de de polis müdahalesi

İnşaat-İş ve Umut-Sen üyeleri İstanbul Kadıköy’de bir yürüyüş düzenledi. Üzerinde “Yaşasın 1 Mayıs” ve “İşçilere pandemi yok mu” yazan pankartlarla Kadıköy Rıhtımı’na kadar yürüyen eylemciler burada polis saldırısı ile karşılaştı. Sekiz kişi gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.