Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın tarihinin değişmesine öğrenciler tepkili: “Geleceğimizle oyuncak gibi oynuyorlar”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının ardından alınan tedbirlerden biri de Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) tarihinin ertelenmesi olmuştu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, 27 Mart’ta yaptığı açıklamada sınavın 25-26 Temmuz’da yapılacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, 4 Mayıs’taki Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, sınav tarihinin tekrar değiştirilerek 25-26 Haziran’a alındığını söyledi. 

YKS’ye girecek 2 milyon 500 bin öğrenci, karantina sürecinde sınav tarihlerinin iki kere değiştirilmesine tepkili. Medyascope’a konuşan, Selin Ecem Atam ve Ekin Siyahhan, “Sınav tarihin sürekli değişmesi, geleceğimizi etkiliyor” diyor.

“Son sınıf öğrencileri sınav sisteminden yıllardır çekiyor”

Üniversite sınavının halihazırda büyük bir rekabet ortamı yarattığını söyleyen Ekin Siyahhan, “Bu sınavı hayatımızın en önemli noktası haline getiriyorlar” dedi. Koronavirüs sürecinde uygulanan uzaktan eğitimi ilk defa deneyimlediklerini belirten Siyahhan, “Ben özel okulda okuduğum için ebaTv dışında kendi kaynaklarımızdan çalışabildim, devlet okulundaki arkadaşlarımız ise sadece ebaTv’yi kullanabildi” derken, karantina sürecinin fırsat eşitsizliği yarattığını söyledi.  

Ekin, sınav tarihlerinin sürekli değiştirilmesi ve yaşanan belirsizlikler için ise “Geleğimizle oyuncak gibi oynuyorlar” diye konuştu.

“Sınav tarihi ileriye atılınca planımızı ona göre yaptık”

Sınava hazırlandıkları bir yıllık süreçte, çok fazla emek verdiklerini söyleyen Selin Ecem Atam, “Karantina sürecinde evde kaldığımız için hepimizde bir yılgınlık oluştu. Gün içinde çevrimiçi denemeye, derse giriyoruz ama uygun ortam olmadığı için anlayamıyoruz” dedi. Selin, haziran ayında okullar açılınca yoğun bir çalışmayla eksiklerini gidermeye yönelik çalışma programı yaptıklarını da belirtti: “Sınav tarihine göre plan yapmıştım.”

“Özel okullar ilgili ama devlet okulları dezavantajlı durumda”

Selin de ebaTv üzerinden yapılan derslerin, sınava girecek öğrenciler için yetersiz olduğunu söyledi: “Özel okullar haftanın beş günü ders yapıyor. ebaTv’de günde bir ders oluyor, ona da çoğu kişi girmiyor.”

YÖK Başkanı Yekta Saraç: Sistemde değişiklikler yapıldı

YÖK Başkanı Yekta Saraç, sadece bu yıla özel olarak yapılan iki tane değişikliği Twitter hesabından, “Öğrencilerimizi sevindirecek güzel haberlerimiz var” diyerek duyurdu. Değişikliklerden biri, YKS’nin ilk etabı olan Temel Yeterlilik Testi’nin süresinin 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarılması, diğeri ise üniversiteye yerleşme taban puanının 180’den 170’e düşürülmesi. 

Ayrıca, bu yıl sınava girecek öğrenciler, sınavda ikinci dönemin tüm konularından muaf tutulacak. 

“Konuların eksilmesi sıralamada şişme yaratacak”

Sınava bir yıl boyunca çalışan öğrencilerin, sınavda çalışmayan diğer kişilerle eşit durumda olacağını belirten Selin, “Bu durum sıralamalarda haksızlık yaşanmasına neden olacak, hepimiz bu yüzden şikayetçiyiz” dedi. 

“Sınavda virüsten korunma tedbirleri nasıl olacak bilmiyoruz”

Karantina sürecinde ücretsiz maskelerin dağıtımında sorun yaşandığını hatırlatan Ekin, “Sınav günü tedbirlerin yetersiz olması 2 milyon 500 bin öğrencinin sağlığının tehlikeye atılması demektir” endişesini taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.