Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bartın’ın yeşilliği yok oluyor: “Bartın Valiliği ve belediye eliyle şehrin doğası sistematik olarak katlediliyor”

Bir zamanlar Türkiye’nin en yeşil şehirlerinden biri olan Bartın’ın uzun yıllardır süren termik santral projeleri ve son günlerde de kesilen ağaçlar sebebiyle doğal güzelliği yok olmak üzere. Bartınlı çevre avukatı Diren Cevahir Şen, şehirdeki doğa tahribatını Medyascope’a anlattı.

“Polenler sebebiyle ağaçları kestik”

Avukat Diren Cevahir Şen, Bartın’daki doğa tahribatının uzun yıllardır devam ettiğini, fakat son zamanlarda hemen her gün bir çevre katliamı haberi duyduklarından bahsediyor. Bartın Şehir Stadı’nın arkasındaki alanda yaklaşık 40 senedir kavak ağaçlarının olduğunu ve bunların geçen mart ayında polen yaydığı gerekçesiyle kesildiğini anlatıyor: “Kuzenim, 18 Mart 2020 tarihinde Bartın Şehir Stadı’nın arkasındaki çocuk parkının yanında pek çok kavak ağacının kesildiğini görüntüledi. Oradaki vatandaşlar Bartın Belediyesi personelinin ağaçları kestiğini görünce ‘Ne oluyor, neden kesiyorsunuz?’ diyorlar. Personel de ‘Emir bize böyle geldi. Buradaki ağaçları kesilecekmiş’ diyor. Kuzenim bunun üzerine oranın fotoğraflarını çekiyor ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuru yapıyor. Bir hafta önce CİMER’den cevap geliyor. Bartın Belediyesi şöyle cevap veriyor: ‘Polenler sebebiyle ağaçları kestik.’”

Avukat Şen, Bartın Valiliği ve Bartın Belediyesi eliyle şehrin doğasının sistematik olarak katledildiğini düşünüyor: “Bu kavak ağaçları 40 senedir var ve 40 senedir polen yayıyor. O zaman neden kesmediniz de şimdi kesiyorsunuz? Bartın Valiliği ve Bartın Belediyesi eliyle şehrin doğası sistematik bir biçimde katlediliyor. Bir zamanlar Bartın, Türkiye’nin kişi başına en çok yeşilin düştüğü yerlerinden biriydi.”

Yüzlerce yıllık ağaç, cami yapılacağı gerekçesiyle kesildi

Şen, bir ay önce de yüzlerce yıllık bir ağacın cami yapılacağı gerekçesiyle kesildiğini anlatıyor: “Bartın Gölbucağı Mahallesi’nde prefabrikten bir mescit var. Mescit yerine büyük bir cami yapmak için yüzlerce yıllık ağacı herkesin gözü önünde kestiler. Orada yaşayan mahalleliler Belediye, İl Orman Müdürlüğü, Çevre İl Müdürlüğü’ne gidiyor. Fakat herkes kapılarını onların yüzüne kapatıyor. Kimse doğru düzgün cevap vermiyor.”

Mescidin yapılmak istendiği mahalle, Bartın Endüstri Meslek Lisesi’nin yüzlerce yıllık tarihi binasına ise çok yakın. Bu lise de geçen sene külliye yapılmak için yıkıldı. Şen, lisenin tüm itirazlara ve yargı sürecine rağmen yıkıldığını da tekrar hatırlatıyor: “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mimarlar Odası, Bartın’ın sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri lisenin yıkılmaması için yargı süreci başlattı. Aynı zamanda kurula da başvuruldu. Kurul kararı beklenmeden, bütün itirazlara rağmen belediyenin ve valiliğin ortaklığıyla yıkıldı. Şimdi buranın hemen 10-20 adım gerisindeki bir yerdeki yüz yıllık ağaç kesiliyor cami yapılmak için.”

Endemik bitki ve hayvanların olduğu ormanlık alandaki ağaçlar kesiliyor

Şen, bunların dışında Bartın’ın Kumluca Beldesi’ndeki ormanlık alanda da ağaç kıyımları olduğundan bahsediyor: “Küre Dağları Milli Parkı içindeki Kumluca Beldesi’nde bulunan endemik bitki ve hayvanların olduğu ormanlık alandaki ağaçlar Kozcağız Barajı’na taş götürebilmek için kesildi.”

 “Bartın’daki çevre katliamı termik santralle gündeme geldi ama tek sorun bu değil”

Avukat Şen, Bartın’da geçmiş yıllarda başlayan çevre katliamlarını da hatırlatıyor: “Bartın’daki çevre katliamı Amasra’daki termik santralle gündeme geldi ama tek sorun bu değil. Bartın-İnkumu’ndaki çok geniş bir alan bir şirkete devlet tarafından kiralanmış. Neredeyse kırk yıldır o bölge beton üretmek için yok ediliyor. Kırk yıldır orayı beton uğruna, taş uğruna yok ettiler. Hâlâ da aktif olarak kamyonlar çalışıyor.”

Şen, bahsettiği bu alanın tam karşısındaki bir noktada birkaç gün önce bir taş kırma makinesinin çalıştığını ve bu makinenin ormana zarar verdiğini de anlatıyor.

 “Hemen her gün iki üç çevre katliamı haberi duyuyoruz”

Şen, Bartın’da hemen her gün çevre katliamı haberi duyduklarını ve artık seslerini duyurmak istediklerini şöyle anlatıyor: “Bartın adım adım katlediliyor. Hemen her gün iki-üç çevre katliamı haberi duyuyoruz. Artık biz sesimizi duyurmak istiyoruz. Yargısal süreçleri de işleteceğiz. Bartın Belediyesi hakkında da hem idari hem cezai işlem yapılması için elimizden geleni yapacağız. Bartın’ın dağlarını ve ormanlarını taş kırma uğruna yok eden yetkililer ya da buna müsaade eden kurum ve kuruluşlar kimse onlar hakkında Bartınlı sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve Bartın sakinleri olarak gerekli hukuki işlemleri başlatacağız.”

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.