Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Hürriyet, parayla Çin’in propagandasını yaptı”

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici bugün kişisel internet sitesinde yayınladığı yazısında, Hürriyet gazetesinin dünkü (28 Mayıs) baskısında yer alan haberi/ilanı gazetecilik açısından değerlendirdi.

“Hemen belirteyim, yasak savma kabilinden küçücük bir ‘İlan sayfasıdır’ ibaresi konulmuş olması bu sayfada okurun kandırılmaya çalışıldığı gerçeğini örtemez. Çünkü haber başlıkları, spotları, soru işaretleri ve ünlem işaretleri ile tamamen haber sayfası gibi düzenlenmiş. Bu haliyle okurun Çin’in ilan sayfasını öbür haber sayfalarından ayırması kolay değil. Halbuki ilan sayfalarının haber sayfalarından rahatlıkla ayrılabilmesi gerekli. Ticaret Bakanlığı’nın ‘Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar yönetmeliği’nin ‘Reklamların ayırt edilmesi’ başlıklı altıncı maddesinde şu hükümlere yer veriliyor: ‘Biçimi ve yayınlandığı mecra ne olursa olsun bir reklamın, reklam olduğu açıkça anlaşılmalıdır. Reklamlar, editoryal içerikten görsel ve işitsel olarak açık bir şekilde ayırt edilebilir olmalıdır.’ Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde ise ‘Haber ve yorum metinleri veya görüntüleri ile ilan – reklam amaçlı metinlerin ayrımı hiçbir karışıklığa yer bırakmayacak biçimde yapılmalıdır’ ilkesi yer alıyor. Çin’in ilanında ise bırakın ‘editoryal içerikten kolaylıkla ayırt edilebilir olmasını’ ve ‘karışıklığa yer bırakmayacak biçimde yapılmasını’ ilan haber sayfası görünümünde sunularak okurun ilan sayfası olduğunu anlamaması için çaba harcanmış” diyen Bildirici‘nin yazısını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.