Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Virüse karşı verdiğimiz ilk savaşı kazandık”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koronavirüs salgınıyla mücadelede ilk aşamanın tamamlandığını belirterek bugünden itibaren ülkedeki bütün kurumların açılacağını söyledi.

Macron, yaptığı açıklamada bu aşamayı öngördükleri tarihten bir hafta erken tamamladıklarını söyleyerek, “Salgınla mücadele henüz tamamlanmadı. Ancak virüse karşı verdiğimiz ilk savaşı kazandık. Ülke olarak yaptığımızla gurur duymalıyız. Bu mücadele elbette sosyal ve bölgesel eşitsizlikler, kurumlardaki dağınıklık gibi birtakım zayıflıkları, kırılganlıkları ortaya çıkardı. Bu durumdan ders çıkartacak ve eksiklerimizi düzelteceğiz” dedi.

 “Bağımsız bir ekonomi inşa edeceğiz”

Macron salgından ekonomik olarak bütün dünya gibi kendilerinin de olumsuz etkilendiğini belirterek 500 milyar euroyu bulan bir destek paketi kullandıklarını vurguladı ve vergi artırımına gidilmeyeceğini ifade etti. Yurtdışında faaliyet gösteren Fransız şirketlerini, Fransa’ya daha çok yatırım yapmaları için teşvik edeceklerini söyleyen Macron, “bağımsız bir ekonomi” için plan yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Irkçılığa geçit vermeyeceğiz, heykellerimizi yıkmayacağız

Yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ABD’de başlayan ve dünyanın dört bir tarafında yayılan ırkçılık karşıtı protestolara da değinen Macron, “Irkçılığa ve ayrımcılığa izin vermeyeceğiz. Kimseyi derisinin renginden dolayı ötekileştiremeyiz. Fırsat eşitliğine dayalı sistemimizin güçlendirilmesi lazım” derken yıkılan heykeller ile ilgili olarak ise, “Cumhuriyet tarihimizdeki izlerin bu şekilde silinmesini istemiyoruz. Irkçılığa karşı yürütülen mücadeleyi tarihimize öfke duyarak veremeyiz” dedi. 

Yerel seçimler iki hafta sonra yapılacak

Fransa’daki yerel seçimlerin tarihinde değişiklik olmadığını ve planlandığı gibi 28 Haziran’da yapılacağını belirten Macron, sosyal toplanmaların virüsün yayılmasını yeniden hızlandıracağını söyleyerek kalabalık oluşturulmaması hususunda vatandaşların dikkatli olmasını istedi. 

Fransa’da salgınla mücadele kapmasında kapatılan Avrupa içi sınırları bugün açılırken Avrupa dışı sınırlarının ise 1 Temmuz’dan itibaren kademeli olarak açılacağı duyuruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.