Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’da vakasız geçen 24 günün ardından iki yeni koronavirüs vakası tespit edildi

Yeni Zelanda’da 24 gün sonra ilk kez iki yeni koronavirüs vakası tespit edildi. İngiltere’den Yeni Zelanda’ya seyahat eden iki kadının koronavirüs testleri pozitif çıktı. Üç haftadan uzun bir süredir yeni koronavirüs vakasının görülmediği Yeni Zelanda’da Başbakan Jacinda Ardern, virüsten tamamen arındıklarını duyurmuştu. 

Biri 30’larında, diğeri ise 40’lı yaşlarda iki kadın, önce İngiltere’den Avustralya’nın Brisbane kentine, oradan da 7 Haziran’da Yeni Zelanda’nın Auckland kentine ulaştı. Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında, Yeni Zelanda’ya ülke dışından gelen yolcuların, hükümet tarafından önceden belirlenmiş bir otel odasında 14 gün geçirmeleri gerekiyor. Ancak halk sağlığı uzmanı Dr. Ashley Bloomfield, İngiltere’den gelen iki kadına özel bir izin verildiğini ve bunun için “çok dikkatli bir plan hazırladıklarını” belirtti. Karantinada altı gün geçiren iki kadın, ölüm döşeğindeki ebeveynlerini ziyaret etmek üzere özel bir araçla başkent Wellington’a seyahat etti. 

Yaptığı basın açıklamalarıyla Yeni Zelanda hükümetinin koronavirüsle mücadelesinin medyada öne çıkan yüzlerinden halk sağlığı uzmanı Dr. Ashley Bloomfield.

Yeni Zelanda’ya 7 Haziran’da giriş yapan iki kadına ilk kez 15 Haziran’da koronavirüs testi uygulandı

İngiltere’den gelen iki kadın, karantina altında bulundukları altı gün süresince ya da otelden ayrılırken koronavirüs testine tabi tutulmadı. İlk kez 15 Haziran Pazartesi günü uygulanan koronavirüs testinin sonuçları ise her iki kadın için de pozitif çıktı. Bunun üzerine, başkent Wellington’da ziyaret ettikleri bir akrabalarının da iki hafta süreyle sokağa çıkması yasaklandı.

Bu gelişmelerin ardından Dr. Bloomfield, özel izinle karantinadan erken ayrılmak isteyen bireylerin koronavirüs testine tabi tutulması çağrısında bulundu. Bireyler, yalnızca test sonuçlarının negatif çıkması halinde seyahat edebilecek. Ayrıca 8 Haziran’dan itibaren başlatılan yeni uygulamayla, Yeni Zelanda’ya başka bir ülkeden giriş yapan bütün bireyler koronavirüs testine tabi tutulacak ve ilk 14 günü karantina altında geçirecek. 

Uyguladığı dört aşamalı önlem planıyla “sıfır vaka” noktasına hedeflediğinden erken ulaşan Yeni Zelanda, dünya genelinde koronavirüsle mücadelede bir başarı örneği olarak gösteriliyordu. Salgınla mücadele kapsamında ülke genelinde alınan önlemler hafifletilmeye başlamıştı. Tam da “normalleşme” sürecine giriş için ilk adımların atıldığı Yeni Zelanda’da 24 günün ardından iki yeni vakanın tespit edilmesi, bu adımları yavaşlatabilir. Dr. Bloomfield, özel izinle karantinadan erken ayrılma uygulamasının şimdilik rafa kaldırıldığını belirtti. 

Bloomfield ayrıca, seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte koronavirüs vakalarında artış beklediklerini belirtti. Yeni Zelanda’da bugüne kadar toplam 1.506 koronavirüs vakası tespit edildi ve 22 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.