Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Belgesel: Yirmi beş

İstanbul Halkalı’dan Edirne Uzunköprü’ye giden “hızlandırılmış” tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar’da devrildi. Kazada 25 kişi yaşamını yitirdi, en az 300 kişi yaralandı. Olaya ilişkin yargılama ise yaklaşık bir yıl sonra başladı. Davanın ilk duruşması, 3 Temmuz 2019’da Tekirdağ’ın Çorlu Adliyesi’ndeki Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Polis, bu duruşmadan önce yakınlarını kaybeden yurttaşlara müdahale etti. Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yarın beşinci duruşması yapılacak dört sanıklı davadan henüz bir karar çıkmadı. 

Çorlu aileleri, 12 Haziran 2019’da Ankara’da Anayasa Mahkemesi önünde adalet talebiyle eylem yapmak istedi. Ancak aileler burada da polis müdahalesine maruz kaldı. Bu müdahaleye karşın “toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde görevlendirilenlerin görevlerini yapmalarına engel olma” suçlamasıyla ailelere dava açıldı. Ankara 50’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bu davanın ilk duruşması ise 4 Mart 2020’de görüldü. Kazada annelerini, babalarını, evlatlarını, eşlerini yitiren ailelerin adalet arayışı sürüyor.

Medyascope“Çorlu tren kazasının geride bıraktığı öyküler” dizisinde kazada yaşamını yitiren 25 kişinin yaşam öykülerini ve onların ardında kalan yaşamları anlattı. “Yirmi beş”, şimdilik bizim olmayan bu hikâyenin her an öznesi olabileceğimizi hatırlatıyor.

Kurgu: Sedat Elbasan 
Kamera: Sedat Elbasan, Caner Polat, Hazar Dost, Batu Bozkürk

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.