Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’nın ekonomik küçülme tahminleri daha da derinleşti

Avrupa Komisyonu, dün açıkladığı yaz raporunda, “euro bölgesinde” 2020 yılının sonunda yüzde 8,7 oranında bir küçülme beklendiğini açıkladı. Komisyon, mayıs ayında yayınladığı bahar raporunda, küçülmenin yüzde 7,4 oranında olacağını öngörmüştü. Raporda Avrupa Birliği (AB) için beklenen ekonomik daralma ise yüzde 7,4 seviyesinden 8,3’e yükseltildi. İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük daralmayı yaşayan euro bölgesinin, kısıtlamalar döneminde potansiyelinin yüzde 25-30 altında üretim yaptığı tahmin ediliyor.

Pandemilerin tartışılma endeksi (-) ve dünya pandemi belirsizlik endeksi (-)
Kaynak: Avrupa Komisyonu yaz raporu

Belirsizlik seviyesi son 20 yıldaki pandemilerin çok daha üstünde olan koronavirüs, iktisatçıları tahmin hesaplarında zorluyor. Avrupa Komisyonu Ekonomi Yetkilisi Paolo Gentiloni de ekonomik iyileşme tahminlerinin bu belirsizliklere bağlı olduğunu söylüyor.

İkinci çeyreğin sonunda yüzde 13,5 küçüldü

Euro bölgesi ilk çeyreği yüzde 3,5 küçülmeyle bitirmişti. Bu oran ilk yarıyılın sonunda 13,5 seviyesine çıkarken bölgenin ikinci yarıda toparlaması bekleniyor. 2021 yılında yüzde 6,1 büyüme bekleyen Avrupa Komisyonu, beklentilerini koronavirüste ikinci dalga görülmeyeceği varsayımı üzerine kuruyor.

Tüketim düştü, tasarruf arttı

Yılın ilk yarısında kısıtlamalar sebebiyle özel tüketim hızlı bir düşüş yaşamışken, hükümet politikalarının sonucunda azalan gelirler insanları mecburi tasarrufa yönlendirdi. Tasarruf fazlasının önümüzdeki çeyreklerde tüketim seviyelerini toparlaması bekleniyor.

“Eşitsizlik artıyor”

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın, yüzde 6,3 seviyesinde bir daralma yaşayacağı düşünülüyor. Öte yandan İspanya ve İtalya’nın yüzde 10’u aşan seviyelerde daralacağı ve yüzde 19’u aşan işsizlik seviyesi tahminleri, koronavirüs sebebiyle alınan önlemlerin bu ülkeleri derin bir resesyona soktuğunun habercisi.

Gentiloni, uygulanan ekonomi politikalarının koronavirüsün Avrupa vatandaşlarına etkisini azaltmaya yardımcı olmuş olsa da güvensizlik ve gelir eşitsizliği artışlarının bu sürecin en önemli parçalarından olduğunu belirtti.

27 Mayıs’ta Avrupa Komisyonu, koronavirüsün ekonomik etkilerini iyileştirme amacıyla 750 milyar euroluk bir plan sunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.