Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de kullanılan artırılmış gerçeklik gözlükleri, koronavirüs hastalarıyla temas eden doktor sayısını yüzde 80 azalttı

İngiltere’nin başkenti Londra’nın bazı hastanelerinde kullanılan artırılmış gerçeklik (augmented reality-AR) gözlükleri sayesinde koronavirüs hastalarıyla temas eden doktor sayısı önemli ölçüde azaltıldı. Microsoft tarafından üretilen artırılmış gerçeklik gözlüğü HoloLens, Imperial College’a bağlı St Mary’s Hastanesi de dahil olmak üzere, Londra’nın bazı hastanelerinde uzman doktorlar tarafından koronavirüs hastalarının muayenesinde kullanılıyor.

Böylece, uzmanlar hastaları muayene ederken asistanları süreci uzaktan takip edebiliyor ve koronavirüs hastasıyla temas etmek zorunda kalmıyor. 

HoloLens adı verilen gözlüğü kullanan doktor, kendi bakış açısını o anda yanında bulunmayan asistanlarıyla paylaşabiliyor. Uzaktaki asistanlar ise bu sırada başlığı kullanan doktorun bakış açısına hâkim oluyor ve bilgisayar ekranlarında bir çeşit holografik muayene izliyor.

Imperial College doktorları, bu yöntemi kullanarak dünyanın ilk “sanal hasta vizitini” gerçekleştirdi. Sanal vizit yöntemiyle, üç-dört asistan doktor yerine, bir tıp fakültesinin 350 kişilik bir sınıfının tamamı aynı anda, fiziksel olarak orada olmadan, hastayı inceleyen hocalarını takip edebilecek. 

İlk sanal hasta viziti, Londra’daki St Mary’s Hastanesi’nde, yaklaşık bir düzine öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Imperial College Tıp Fakültesi Dekanı Dr. Amir Sam, Microsoft tarafından üretilen artırılmış gerçeklik gözlüklerinin kullanımının koronavirüs salgınıyla birlikte ivme kazandığını söylüyor.

Hastaneler, tıp öğrencileri dahil bütün personellerinin zorunlu haller dışında koronavirüs hastasıyla aynı odada bulunmasını engelleyerek, virüsün yayılmasının önüne geçmeye çalışıyor. Dr. Sam, “Salgınla birlikte, verdiğimiz tıp eğitiminin sınırlarını zorluyoruz. Aslında bugüne kadar nasıl da dar bir çerçeveden baktığımızı, asistanların ne kadar az sayıda hastayı gözlemleyebildiğini fark ediyoruz” dedi.

HoloLens gözlükleri, uzaktan görüntülü konuşma ve toplantı düzenlemeyi mümkün kılan Microsoft Teams platformuyla birlikte çalışan, Remote Assist adı verilen yazılımla zenginleştirilmiş. İngiltere’de HoloLens’i kullanan uzman doktorlardan James Kinross, “Böylece klasik hasta vizitlerinde olduğu gibi benim yüzümü görmek yerine, öğrenciler benim bakış açıma hakim olabiliyor. Aynı zamanda, ben de öğrencilerin holografik görüntülerini karşımda buluyorum. Yani, cerrahi bir operasyon sırasında bile öğrencilerimle yan yanaymışızcasına konuşabilirim” diye konuştu.

Dr. Kinross ve mesai arkadaşları, dört hafta süren bir dizi test sonucunda bu teknoloji sayesinde koronavirüsle temas etmek zorunda kalan doktor sayısını yüzde 80 oranında düşürdüklerini tespit etti.

Hastaların HoloLens gözlüklerine aşırı tepki vermediklerini ve hatta bu görüntüye alışmaya başladıklarını söyleyen Dr. Kinross, “Gözlükler hastaların ilgisini çekiyor, hatta hastalar tarafından beğeniliyor. İnsanlar, kendileriyle ilgilenen bir doktor orada olduğu sürece bu kişinin dış görünüşünü pek önemsemiyor” dedi.

Robotik cerrahi alanında uzmanlaşan Kinross, robotların tıbbın geleceğinde önemli bir rol oynayacağını düşünenlerden. Ancak endişelenecek bir şey olmadığını, HoloLens gözlüklerinin hasta-doktor iletişiminin yerini alamayacağını da ekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.