Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İstanbul Sözleşmesi’ni okudun mu?” – Beşiktaş Belediyesi ilçeyi afişlerle donattı

Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni karekod ile ilçenin dört bir yanına astı. Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesine ilişkin tartışmalar sürerken vatandaşlar, panoların üzerindeki karekodu cep telefonundan taratıp sözleşmenin maddelerini okuyabilecek.  

Belediye aynı zamanda, öldürülen kadınlar için hazırlanan anitsayac.com dijital anıtını Barbaros Meydanı’na yerleştirdi. Kadın cinayetlerine dikkat çekilen çalışmada İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerinin yer aldığı görseller asıldı.

Medyascope, Beşiktaş Belediyesi’nin kadın cinayetlerine karşı farkındalık oluşturmak için yaptığı faaliyetleri ilçedeki vatandaşlara sordu.

“#İstanbulSözleşmesi yaşatır” kampanyasına dünyanın ünlü isimlerinden destek

Pınar Gültekin cinayetinin ardından kadınlar sosyal medyada bir kampanya başlattı. Siyah beyaz fotoğraflarını paylaşan kadınlar, “challenge accepted” (meydan okuma kabul edildi) “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” etiketiyle sözleşmenin korunmasını savundu. Kampanyaya dünyaca ünlü isimlerden destek paylaşımları yapıldı.

Oyuncu Jessica Biel da Instagram hesabında siyah beyaz bir fotoğrafını paylaştı ve “Türkiye’deki kadınlarla beraberiz ve onları duyuyoruz. Ve ABD’deki kadınlar için de bu, birbirimizi korumak için ses çıkarmamız ve kadınları etkileyen meselelere göre oy vermemiz gerektiğini hatırlatıyor” dedi.

Yürürlüğe girdiği 2014 yılından beri siyasetin gündeminde olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi:

– Kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

– Kadına kadın olduğu için ayrımcılık yapılmasını engelliyor ve kadın, erkek, çocuk, engelli, mülteci, LGBTİ+ bütün bireyleri ev içi şiddetten koruyor.

– Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını tanımlayan ilk bağlayıcı metin olma özelliği taşıması açısından önemli. Erkek şiddetine karşı yerel, ulusal ve küresel mücadelede de kritik önemde. 

– Erkek şiddeti mağdurlarına psikolojik ve hukuki danışmanlık sağlanması ve yeterli sayıda sığınma evi tahsis edilmesini hedefliyor.

– Yargılamada kadına yönelik şiddetin suç sayılması ve gerekli cezaların verilmesinin sağlanmasını öngörüyor. Kadına yönelik şiddette gelenek, töre, din ya da “namus” gerekçelerini de yaptırıma tabi tutuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.