Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan günün göze çarpan koronavirüs haberleri: Afganistan nüfusunun üçte biri koronavirüs kapmış olabilir, Brezilya’da yerli halkın lideri virüse yenik düştü

Avrupa’da koronavirüs vakaları yükselişe geçti. Brezilya’da Yawalapiti yerlilerinin lideri Şef Aritana koronavirüse yenik düştü. Bilimsel araştırmalar Afganistan nüfusunun üçte birinin virüsü kapmış olabileceğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs aşısında ulusalcı yaklaşıma karşı zengin ülkeleri uyardı. Dünyadan koronavirüs ile ilgili son haberleri Medyascope sizler için derledi.

Avrupa’da koronavirüs vakaları yeniden yükselişte

Fransa, çarşamba günü 1695 vaka sayısı ile son iki ayın en yüksek vaka sayısına ulaştı. Şu ana kadar koronavirüsten 30 bin kişinin hayatını kaybettiği Fransa, Avrupa’da ölümlü vaka sayısında İngiltere ve İtalya’dan sonra üçüncü sırada.

İspanya da koronavirüse yönelik uyguladığı kısıtlamaları haziran ayında gevşettiğinden beri en yüksek sayıyı 1772 yeni enfeksiyon vakasıyla bu hafta çarşamba günü gördü.

İsviçre ve İngiltere Avrupa’da virüs vakalarının son günlerde artması üzerine virüse yönelik aldığı önlemlerine İspanya’dan ülkeye giriş yapan yolcuların karantinaya alınmasını da ekledi.

Almanya ise koronavirüs vakalarında son 24 saat içinde üç aydan sonra yeniden bin rakamını gördü. Virüse karşı son önlemlerine risk bölgesi olarak gördüğü Belçika’nın Antwerp kentinden ülkeye gelenleri de karantinaya alma kararı aldı.

Yunanistan’da Başbakan Kyriakos Miçotakis, dünkü 124 yeni vakayla haftalardan sonra yükselişe geçen koronavirüse karşı vatandaşlara rehavete kapılmamaları ve dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Dünyanın diğer yerlerinde koronavirüs

Afganistan‘da Sağlık Bakanı Ahmad Jawad Osmani, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Johns Hopkins Üniversitesi’nin desteği ile ülke çapında yapılan antikor sonuçlarına dayalı testlerde nüfusun neredeyse üçte birinin (10 milyon) koronavirüse yakalanmış olabileceğini duyurdu. Şu ana kadar 1200’ü ölümle sonuçlanan toplam 36 bin enfeksiyon vakasının en çok görüldüğü yerler ülkenin başkenti Kabil ve diğer büyük kentler. Yetersiz sağlık sistemi ve yoksulluk sebebiyle Afganistan’da vaka sayılarının resmi olarak açıklanan rakamlardan daha fazla olduğu düşünülüyor.

Brezilya‘da Yawalapiti kabilesinin lideri Şef Aritana geçen çarşamba günü koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti. Amazonlar’da yaşayan on altı kabilenin yerel kültürünü korumak amacıyla Brezilya’nın merkezindeki bölgenin Xingu Ulusal Parkı’na dönüşmesine katkı sağlayan Aritana, Yawalapiti kabilesinin yerel dilini konuşan son birkaç kişiden biriydi.

Brezilya, 2,8 milyon vaka sayısı ve 96 bin ölüm rakamlarıyla koronavirüste ölüm ve vaka sayısında dünyada ikinci sırada yer alıyor. Salgının başladığı günden bu yana Brezilya’da 300 yerel kabilenin yarısının koronavirüse yakalanmış olduğu ve yerel kabilelerden 631 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.

Güney Kore‘de JAMA Internal Medicine dergisi, perşembe günü yayımladığı yeni çalışmasında koronavirüs belirtisi göstermeyen kişilerde, burun, boğaz ve akciğer bölgelerinde hastalık belirtisi gösteren kişilerdeki kadar virüs bulunduğuna dair sağlam kanıtlara ulaşıldığını duyurdu. Uzmanlara göre sözkonusu araştırma sonuçları hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin salgındaki rolüne dair önemli bir bilgiyi ortaya koydu. Manitoba Üniversitesi’nde görevli virolog Jason Kindrachuk, “Sözkonusu araştırmalara kadar hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin salgındaki rolüne dair hiçbir fikrimiz yoktu” dedi.

Koronavirüsle ilgili son araştırmalar ışığında enfekte olan insanların yaklaşık yüzde 30’unun hiçbir hastalık belirtisi göstermediği ortaya çıktı. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci ise bu oranın daha da yüksek olduğunu belirterek “Koronavirüsteki iyi haber, enfekte olan insanların yüzde 40’ının hiçbir hastalık belirtisi göstermemesi” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs salgını başladığından beri 159 binden fazla kişi virüsten dolayı hayatını kaybetti. ABD’de yapılan bir çalışmaya göre, ülkenin yerel yönetimleri aralık ayından bu yana salgına karşı maske takma gibi karşı tedbirler almamış olsaydı bu rakam iki katına çıkarak yaklaşık 300 bin Amerikalı hayatını kaybetmiş olacaktı. Öte yandan Vaşington Üniversitesi’nde bir ekip, salgın süresince daha fazla insan maske takmış olsaydı 70 bin insanın hayatının kurtulabileceğini ileri sürdü. Üniversitenin Sağlık İstatistikleri Bölümü (Institute for Health Metrics and Evaluation) Başkanı Dr. Christopher Murray, “ABD’de koronavirüs vakaları lunapark trenleri gibi seyrediyor. Gördüğümüz kadarıyla ülkede enfeksiyon artınca daha çok insan maske takıyor ve sosyal mesafe kuralına uyuyor; sonrasında ise vakalar azalıyor ve bazı insanlar bu önlemleri almayı bırakıyor” dedi.

Afrika kıtasında ise vaka sayısı bir milyonu aştı. Kıtanın en sanayileşmiş ülkesi olan Güney Afrika, koronavirüste 529 binden fazla vaka sayısıyla dünyada beşinci sıraya ulaştı ve 9 bin 604 ölüm sayısıyla kıtada birinci sırada yer alıyor. Güney Afrika’yı 4 bin 951 ölüm ile Mısır ve 1273 ölüm ile Cezayir takip ediyor.

DSÖ’den koronavirüs aşısında ulusalcı anlayışa karşı uyarı geldi

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre koronavirüste vaka sayısı geçen hafta cuma günü 19 milyonu geçti. Aralık ayından bu yana dünyada 700 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan salgında bazı ülkeler virüse karşı aşı bulmak için birbiriyle yarışıyor. Ancak DSÖ bir virüs aşısında ulusalcı anlayışın oluşması ihtimaline karşı özellikle zengin olan ülkeleri uyarıyor. DSÖ’ye göre, dünyanın daha varlıklı ülkeleri buldukları aşıyı sadece kendi vatandaşlarının tedavisinde kullanıp aşıyı fakir ülkelerle paylaşmamaları durumunda kendileri de güvende olamayacak. ABD’de düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu’na Cenevre’den çevrimiçi katılan DSÖ Başkanı Tedros Ghebreyesus, bulunacak aşının ulusallaşması ihtimaline karşı şu uyarıyı yaptı: “Aşıda ulusalcı anlayış doğru bir şey değil. Dünyanın hızla iyileşmesi için bu global dünyanın birlikte iyileşmesi gerek. Ekonomisi iç içe geçmiş bir dünyada ülkelerden bir kısmı iyileşmeyi başararak güvenli bir cennete dönüşemez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.