Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arnavutluk’ta komünist dönemden kalan gizli tüneller, koronavirüs salgınında da turistlerin ilgi odağı

Arnavutluk’un Ergiri (Gjirokastra) kentinde, komünizm döneminde olası düşman saldırıları için inşa edilen 1500 metrelik tünel ağı, komünizmin düşüşünden sonra yeniden keşfedildi. Komünist dönemin sona ermesinin ardından turistik bir yapıya kavuşturulan gizli tünel ağı, koronavirüs salgınında da turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Arnavutluk’un güneyindeki Ergiri kentinde, komünist dönemde inşa edilmiş olan ve bir kalenin altında kıvrılan gizli bir tünel ağını saran sığınaklar turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan 1985 yılına kadar Arnavutluk’u yöneten komünist lider Enver Halil Hoca döneminde yaklaşık yirmi yılda tamamlanan tüneller ve kubbeli sığınakları, ülkedeki komünist rejimin yapısını gözler önüne seriyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan 1985’e kadar ülkeyi yöneten komünist lider Enver Halil Hoca.

1991 yılında serbest piyasa ekonomisine geçerek komünizm dönemini sonlandıran Arnavutluk’ta “Soğuk Savaş Tüneli” olarak adlandırılan bu yeraltı kompleksi, 40 yıllık yönetimi sırasında düşman istilasından korkan Enver Hoca’nın öncülüğünü yaptığı kapsamlı ve yüksek maliyetli bir “sığınaklaştırma” projesinin en önemli parçası olarak değerlendiriliyor. 

Enver Hoca’nın ülkeyi güçlendirmek için tüm Arnavutluk’ta 170 binden fazla askeri sığınak projesinin yapımını bizzat yönettiği biliniyor. Düşman saldırısı durumunda askeri komutanlığı idare edebilmek için ülkenin güneyindeki Ergiri (Gjirokastra) kentinde inşa edilen 1500 metrelik tünel ağının ayrıntılı planı Hoca’nın talimatıyla uzun bir süre sır gibi saklanmış.

Aynı zamanda Enver Hoca’nın memleketi de olan Ergiri’de, kentteki kalenin altına yerleştirilen Soğuk Savaş Tüneli, komünizmin çöküşünden sonra yeniden keşfedildi. Son yıllarda Arnavutluk’un en önemli turistik mekanlarından biri haline gelen gizli tünel ağı, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde de yer alıyor. 

Komünizmin sona ermesinden sonra, Arnavutluk’taki sığınaklar çoğunlukla terk edilirken büyük sığınakların bazıları yağmacıların kurbanı oldu. Bazı sığınaklar ise etnik kafelere, ambarlara veya evsizler için konutlara dönüştürülmüş durumda. 

Koronavirüs salgınından dolayı hayatın durma noktasına geldiği bir dönemden sonra, ziyaretçiler maske ve sosyal mesafe önlemleriyle “Soğuk Savaş Tüneli’ni keşfetmeyebu yaz da devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.