Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyrut’taki patlamanın ardından gerginlik büyüyor: Lübnan Başbakanı Diyab, hükümetin istifasını sundu ve tüm bakanlar görevlerini bıraktı

Lübnan hükümeti, başkent Beyrut’ta 4 Ağustos Salı günü meydana gelen patlamanın ardından başlayan protestolara daha fazla dayanamadı. Lübnan Başbakanı Hasan Diyab bugün, hükümetin istifasını sundu ve tüm bakanlar görevlerini bıraktı.

Beyrut’ta geçen salı günü meydana gelen patlamada, resmî açıklamara göre 6 binden fazla insan yaralandı, 158 kişi hayatını kaybetti. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söyledi. Lübnan Başbakanı Hasan Diyab ise limandaki “tehlikeli” depo ile ilgili 2014’ten bu yana uyarı yapıldığını vurgulayarak sorumluların cezasız kalmayacağına dair söz verdi. 

Patlamadan sonra yetkililerin art arda yaptığı açıklamalar, halkın öfkesini dindirmedi. Ekonomik krizin üzerine Beyrut’ta patlama meydana gelince, halk sokaklara döküldü. Lübnan halkının “Beyrut nasıl yeniden inşa edilecek? Patlamada ağır hasar gören Beyrut limanında ticaret faaliyetleri nasıl sürdürülecek? Bankalar ne zaman yeniden faaliyet gösterebilecek ve malları zarar gören vatandaşlara kredi sağlayabilecek mi?” soruları cevapsız kaldı. Sokağa çıkanlar, hükümetin istifa etmesini istiyor.

Beyrut’ta hafta sonu binlerce insanın katıldığı protestoya polis, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Hükümeti protesto edenlerden biri, “Mevcut siyasi aktörlere, bize yardım etmeleri için çok şans tanıdık. Her seferinde bizi hayal kırıklığına uğrattılar. Şimdi hepsinin istifa etmesini istiyoruz. Hizbullah’ı da istemiyoruz. Silahlı Hizbullah milisleri, insanları korkutmaktan başka bir şey yapamıyor” dedi.

Lübnan ekonomisindeki küçülme, koronavirüs salgınının küresel boyuttaki etkileri hissedilmeden çok daha önce başlamıştı. Ülkenin ekonomisi uzun zamandır daralıyor, para birimi çöküyor ve bankalar insanlara paralarını vermeyi reddediyordu. Sık sık yaşanan elektrik kesintileri, Lübnan halkını zor durumda bırakıyordu. Koronavirüs salgını başlamadan önce, geçen sonbahardan bu yana, Beyrut’ta sık sık hükümet kartışı protestolar düzenleniyordu.

Özellikle ülkenin genç nüfusu hükümetin istifa etmesini istiyor. Protestoya katılan araba tamircisi Hasan Hijazi (19) ve garson Karim Shamiyeh (19), patlamada evleri ve dükkanları ağır hasar gören insanlara yardım ediyor. Paranın değer kaybetmesi, gençlerin iş bulamaması ve son olarak hükümetin ihmali nedeniyle patlama meydana gelmesi, Hijazi’yi ve Shamiyeh’i sokağa çıkardı.

Gösterilere katılanlar arasında yalnızca gençler yok, farklı yaş gruplarından insanlar da sokağa çıktı. Younis Flayti (55), “Polis bana ateş etti. Ama bu hükümet tepeden tırnağa değişinceye kadar biz sokaklara dökülmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.