Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birçok endemik türün bulunduğu Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü Kalderası’na yapılan betonarme inşaat durduruldu

Nemrut Krater Gölü dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük krater gölü. Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü Kalderası (bir volkanın kendi içine çökmesi sonucu oluşan büyük bir yer şekli) bünyesinde barındırdığı sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası gibi doğal oluşumların yanı sıra, birçok kuş ve endemik bitki türüne de ev sahipliği yapıyor. Geçen günlerde, Bitlis il sınırları içinde yer alan bu bölgede betonarme bir inşaat çalışması başlatıldı.

“Tabiat Anıtı”, “Turizm Alanı”, “1. Derece Doğal Sit Alanı” ve “Ramsar Alanı” (Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan) statüsündeki bölge aynı zamanda popüler kamp noktalarından biri.

Nemrut Krater Gölü Kalderası’ndaki inşaat, sosyal medyada tepki gösterilmesi üzerine durduruldu. Bitlis Valiliği, Nemrut Krater Gölü çevresindeki inşaat çalışmalarının durdurulduğunu ve inşa edilen yapının en yakın sürede sökülüp kaldırılacağı ve bölgenin eski doğal haline getirileceğini duyurdu:

“Yapılan araştırma sonucunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü tarafından ilimizdeki Nemrut Krater Gölü civarına vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla doğaya uyumlu bazı tesislerin yapılması için ihaleye çıkıldığı bilgisi alınmıştır. Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü uhdesinde yürütülen iş ile ilgili olarak müteahhit firma, Nemrut Krater Gölü’nde işe başlamış ancak yükümlüklerini yerine getirmeyerek uygunsuz ve kötü bir yapılaşmaya sebep olduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü, derhal Nemrut Krater Gölü’nde sözkonusu firma tarafından yapılan işi durdurmuştur. Konuyla ilgili olarak ilgililer hakkında soruşturma başlatılmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.