Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun parklarında ödüllü mimarların tasarladığı transparan tuvaletler dönemi

Tuvalet kültürü ve umumi tuvaletlerinin temizliği ile ünlü Japonya’da, Nippon Vakfı ve Shibuya Semt Yönetimi tarafından düzenlenen Tokyo Tuvalet Projesi’nde bu ay transparan tuvaletler tanıtıldı. Transparan tuvaletler, başkent Tokyo’nun Shibuya semtindeki beş farklı noktada açıldı.

Gece boş tuvaletlerin görünümü.
Gece kullanımda olan tuvaletlerin opak görünümü.

Şu ana kadar beş farklı mimar tarafından tasarlanan beş tuvalet kullanıma açıldı. Tuvaletlerin yapımını ise Daiwa Yapı Endüstrisi ve TOTO şirketleri üstlendi. Renkli görünümleriyle dikkat çeken transparan tuvaletlerde, kabinler dolduğunda opaklaşan renkli akıllı cam teknolojisi sayesinde tuvaleti kullananlar dışarıdan görülmüyor.

Gündüz boş tuvaletlerin görünümü.
Gündüz kullanımda olan tuvaletlerin opak görünümü.

Nippon Vakfı’ndan yapılan açıklamada tuvaletler, ”oyun alanına” benzetiliyor: “Özellikle parklarda halka açık tuvaletlerle ilgili iki endişe var. Birincisi içerisinin temiz olup olmadığı, ikincisi ise kimsenin gizlice içeride bekleyip beklemediği.”  

Vakıf, yeni teknoloji kullanılarak kabinlerin dış cam duvarlarının kapı kilitlendikten sonra opak hale getirildiğini belirtirken potansiyel kullanıcıların ücret ödemeden önce iç mekanı incelemesine izin verildiğini duyurdu.

Proje kapsamında, önümüzdeki bahara kadar Shibuya’da 17 konumda 12 tuvalet daha kurulması planlanıyor. Hizmete girecek 17 tuvaleti aralarında Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi önemli mimarların da bulunduğu 16 farklı mimar tasarladı. Tuvaletlerin bakımını ve işletmesini Nippon Vakfı, Shibuya Semt Yönetimi ve Shibuya Turizm Birliği ortaklaşa yürütecek.

Tuvaletlerin bakımını yapacak ekibin kıyafetleri de özel olarak Nigo isimli moda tasarımı firması tarafından tasarlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.