Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Almanya’da koronavirüs deneyi kapsamında konser düzenlendi, Ruslar geliştirdikleri aşının eleştirilmesine tepkili

Almanya’da koronavirüsün yayılması hakkında daha çok bilgi edinebilmek için geniş katılımlı konserler düzenlenmeye başlandı. Çin’de geliştirilen koronavirüs aşılarının virüs kapma riski altında olan meslek grubu çalışanlarına bir aydır uygulandığı ortaya çıktı. Rusya’da geliştirilen koronavirüs aşısının yeteri kadar test edilmediğine dair eleştiriler Rus bilim insanlarını kızdırdı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Beyaz Saray’ın internet sitesinde yer alan açıklamada, 300 milyon doz koronavirüs aşısının 2021’in Ocak ayından önce üretilmesinin hedeflendiği belirtildi. Dünyadan koronavirüs ile ilgili son haberleri Medyascope sizin için derledi.

En eğlenceli deney: Almanya’daki bilim insanları koronavirüsün yayılma risklerini gözlemlemek için konserler düzenliyor

New York Times’ın haberine göre, Almanya’nın Leipzig şehrinde ilginç bir deney yapıldı. Halka açık etkinliklerde koronavirüsün yayılma riskini takip etmeyi amaçlayan deney kapsamında, gönüllü insanların katılımıyla bir konser düzenlendi. Martin Luther Üniversitesi‘ndeki bilim insanlarının hazırladığı deney için konsere gelen katılımcılar, 10 saat boyunca ilki sıfır tedbirli, ikincisi orta dereceli tedbirli ve sonuncusu sıkı tedbirli olmak üzere üç farklı konser tecrübesi yaşadı. Her katılımcının takip cihazı ile izlendiği ve floresan boya ile karıştırılmış dezenfektanların kullanıldığı deneyde, kapalı ortamdaki etkinliklerde koronavirüsün yayılma riski gözlemlendi. 

Alman pop şarkıcısı Tim Bendzko, koronavirüs deneyi kapsamında düzenlenen konserde sahne aldı. (Fotoğraf: Gordon Welters / New York Times)

Alman pop şarkıcısı Tim Bendzko’nun sahne aldığı “deneysel konserde” 50 yaşın altında ve herhangi bir kronik hastalığı olmayan 1400 katılımcı ağırlandı. Araştırmacılar, deneyden çıkan sonuçlar kapsamında kapalı ortamda hangi unsurların virüsün yayılması için riskli olduğunu bulmayı umut ediyor. Bu çerçevede kapalı ortamda yapılan etkinlikler için birtakım kılavuz bilgilerin oluşturulması hedefleniyor.

Çalışmayı yürüten ekibin lideri Dr. Stefan Moritz, koronavirüs salgını kapsamında politika belirleyicilere ve siyasetçilere yön verecek yeterince bilimsel bulgunun olmadığını vurguladı. Konserleri bu doğrultuda yapılan büyük bir çalışma olarak nitelendiren Moritz, “Konserlerde yakın temasın riskli olduğunu biliyoruz ancak nerede daha riskli olduğunu bilmiyoruz. Konser alanının girişinde mi yoksa izleyicilerin oturdukları yerlerde mi?”

Virüsün yayılma riskini en aza indirgemek için konser öncesi bütün katılımcılara koronavirüs testi yapıldı. Konser girişinde vücut ısıları ölçülen katılımcılar, uzun süre sonra canlı bir müzik etkinliğine katılabildikleri için mutlu olduklarını söyledi.

Çin’de geliştirilen koronavirüs aşıları ilk olarak risk altındaki çalışanlara uygulanıyor

South China Post gazetesinin haberine göre, Çin’de geliştirilen koronavirüs aşılarının uygulandığı kişilerde öncelik, virüsü kapma riski daha fazla olan meslek çalışanlarına verildi. Bir aydan uzun süredir sınırdaki görevliler ve sağlık çalışanlarına aşının uygulandığının belirtildiği haberde, Çin hükümetinin 22 Temmuz günü aşının “acil kullanımına” izin verdiği yazıldı.  

Çin’de üretilen koronavirüs aşısı Brezilya’daki gönüllülere uygulanıyor. (Fotoğraf: AFP)

Dünyada koronavirüs tedavisi için kullanabileceği belirtilen yedi aday aşının dördü Çin’de geliştirildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Bilim ve Teknoloji Merkezi Direktörü Zheng Zhongwei, geliştirilen aşıların sağlık ve sınır çalışanlarına uygulandıktan sonra ulaşım ve hizmet sektöründeki çalışanlara, daha sonra ise market görevlilerine uygulanacağını söyledi.  

Çin hükümetine bağlı Çin Ulusal Biyotek Grubu‘ndan (CNBG) yapılan açıklamada, aşı deneylerinin Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Brezilya, Peru, Fas ve Arjantin gibi ülkelerde gerçekleştirileceği belirtildi. Bu kapsamda 20 bin kişinin aşı çalışmaları için gönüllü olduğunu belirten Zheng, yürütülen aşı çalışmalarında şu ana kadar herhangi bir yan etkinin görülmediğini vurguladı. 

Sputnik-V aşısı için dünyadan takdir bekleyen Rusya, aşıların yeterli testlerden geçmediğine dair eleştirilere tepkili 

New York Times’ın haberine göre, Rusya’da geliştirilen koronavirüs aşılarının yeteri kadar test edilmeden piyasaya sürüldüğüne dair iddialar Rus bilim insanları tarafından yersiz bulundu. Sputnik-V ismi verilen aşının dünyada büyük bir yankı uyandırması beklenirken Batılı bilim insanlarından gelen eleştiriler Rus sağlık çalışanlarını kızdırdı. Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, “Bazı yabancı meslektaşlarımız Rusya’daki aşının geliştirilmesi sonucu bir rekabet hissine kapılmış olacak ki aşı hakkında mesnetsiz yorumlarda bulunuyorlar” dedi. 

Rus bilim insanlarının, aşının güvenli olup olmadığını belirlemek için yapılması gereken testleri yapmadıklarına dair görüşler kamuoyunda uzun bir süre tartışılmıştı. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (CDC) Direktörü Anthony Fauci, Rusya’nın bulduğunu duyurduğu koronavirüs aşısı hakkında şunları söylemişti: “Eğer birçok insana zarar verecek ve hiçbir işe yaramayacak bir aşı üretmek isteseydik, önümüzdeki haftadan itibaren buna başlayabilirdik.”

Beyaz Saray: “Başkan Trump, bütün Amerikalılar’ın koronavirüs aşısına erişimi olması için sarf edilen büyük efora liderlik ediyor”

ABD’de Beyaz Saray’ın resmi internet sitesi whitehouse.gov’da yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın geliştirilecek aşıya herkesin erişim sağlaması için büyük bir çaba sarf ettiği kaydedildi. Milyonlarca vatandaşın sağlık güvencesinin olmadığı ülkede, Trump’ın tüm kamu ve özel sektörleri güvenli ve efektif bir aşı geliştirilmesi için harekete geçirdiği belirtildi. Yapılan açıklamada, ABD federal hükümetinin, nisan ayında Trump tarafından tanıtılan ve koronavirüs aşılarının geliştirilmesi, üretilmesi ve dağıtılmasını hızlandırmak için başlatılan bir kamu-özel ortaklığı olan Operation Warp Speed kapsamında rekor bir sürede aşıyı bulmaya çok yakın olduğu belirtildi. ABD’de 2021 yılının Ocak ayından önce güvenli ve efektif 300 milyon doz koronavirüs aşısının insanlar üzerinde uygulanmaya başlayacağı belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.