Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim-Sen’in verilerine göre yüz yüze mesleki eğitimlerin ardından okullarda 39 koronavirüs vakası tespit edildi – Mehmet Emin Kırşanlıoğlu: “Bakanlığı uyarmıştık, okulların salgın için donanımının ne kadar yetersiz olduğunu okula gittiğimizde gördük”

Öğretmenler pazartesi günü (24 Ağustos) mesleki seminer çalışmalarına başladı. 2019-2020 eğitim döneminin sonunda, haziran ayında düzenlenen seminerler uzaktan yapılmıştı. Günlük koronavirüse yakalanan sayısı her iki dönemde de 1200 – 1500 arasında seyretmesine rağmen bu hafta seminerler yüz yüze yapılıyor.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), dün (26 Ağustos) yaptığı açıklamada, okullarda tespit edilen koronavirüs vaka sayısının 34 olduğu belirtmişti. Bugün ise bu sayı 39’a çıktı. İstanbul’da vaka tespit edilen ilçelerden biri olan Avcılar’ın Eğitim-Sen 7 No’lu Şube Müdürü Mehmet Emin Kırşanlıoğlu ile konuştuk. Kırşanlıoğlu’nun tespit ve değerlendirmeleri şöyle:

“Biz zaten Eğitim-Sen olarak tüm öğretmenlerin okula toplanmasının yanlış olduğunu, çevrimiçi eğitim verdiğini iddia eden bakanlığın çevrimiçi seminerler de yapabileceğini, bu yüzden öğretmenlerin kapalı alanlarda toplanması yerine çevrimiçi olarak mesleki çalışmalarını yapabileceklerini bakanlığa bildirmiştik ama bu talebimiz kabul görmedi. Okullarda yüz yüze mesleki çalışmalar başladı. Okulların donanımının şu an öğretmenler için bile ne kadar yetersiz olduğunu gittiğimizde gördük. Taleplerimizin ne kadar haklı olduğunu -keşke haksız olsaydık ama- gördük.

Bu süreci biz altı-yedi aydır yaşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın altı-yedi aydır bu salgın koşullarında ileriye dönük herhangi bir plan yapmadığını görüyoruz. Şu anda her şeyin ne kadar belirsiz olduğunu okullara gittiğimizde bizzat gördük.

Biz ‘Yüz yüze eğitim başlamasın’ demiyoruz. Gerekli önlemler alındığında yüz yüze eğitim başlasın, gerekli şartlar sağlandığında çevrimiçi eğitim yapalım.

Bizim yüz yüze eğitim için taleplerimiz vardı. Okulların seyreltilmesi, öğrenci sayılarının metrekare başına düşürülmesi, okulların yeni salgın dönemine göre yapılandırılması, fiziki koşullarının buna göre tekrar değerlendirilmesi, çalışanların dezenfekte durumunun artırılması, okullarda çalışanların artırılması… Bunların hiçbirinin olmadığını gördük.

“Karantinaya alınan okul sayısı 40’lara yaklaştı”

Geçen dönem haziran sonunda yine taleplerimiz doğrultusunda bakanlığın geri adım atması sonucunda çevrimiçi seminerler yaptık ve hiçbir sorun çıkmadı. Şu an mesela -benim takip ettiğim- beş okulun daha karantinaya alındığı söylendi ve bu sayıyla, toplam karantinaya alınan okul sayısı 40’lara yaklaştı. Bazı yerlerde, küçük yerlerde, karantina uygulamaları başlıyor ama mesela İstanbul gibi yerlerde, okullarda koronavirüs pozitif çıkmasına rağmen okullar karantinaya alınmıyor. Sadece o öğretmenin temas ettiği arkadaşlar (ismini verdiği arkadaşlar) karantinaya alınmaya ve Sağlık Bakanlığı tarafından mesaj yoluyla bilgilendirilmeye başladılar. Yani bir okulda 100 tane, 80 tane öğretmen varsa, bu okulda koronavirüs pozitif bir öğretmen seminerlere katılmış, buradan sadece onun verdiği 5-10 isim evinde karantinaya alınıyor ve diğer öğretmenler ile okul karantinaya alınmıyor. Bu da büyük bir problem teşkil ediyor çünkü biliyorsunuz öğretmenler bütün okulu birlikte kullanıyor: aynı çay ocakları, aynı oturma salonları, aynı banklar, aynı tuvaletler…

İlçelerde zümre toplantıları başladı. Bu zümre kurullarına giden öğretmenler olacak. Belki de bu okulda diğer arkadaşından aldığı koronavirüsü başka zümre toplantısına götürecek ve zümre toplantısında diğer okullardaki arkadaşlarına bulaştıracak ve diğer okullardaki arkadaşlar da yarın kendi okullarındaki arkadaşlara bulaştıracak gibi karmaşık bir durum var. Biz bunları Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştük, bildirdik. Bazı bölümlerde zümre toplantılarına katılmamalarını sağladık ama bunlar hâlâ bizim görüşmelerimizle sürüyor ve belki de bir çoğunda katılım oldu ve bundan sonraki süreçlerde bu okullardaki koronavirüs vakalarının çok daha artacağını düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.