Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralyalı iki gazeteci baskı yüzünden Çin’i terk edince Avustralya, ülkedeki Çinli gazetecilerin ofislerine baskın yaptı

Çin’de muhabirlik yapan iki Avustralyalı gazeteci, Çin polislerinin evlerine habersiz ziyaretlerinin ardından, tutuklanma korkusuyla ülkelerine geri döndü. Bunun üzerine Avustralya, ülkede çalışan Çinli gazetecilerin ofisine baskın düzenledi.

Çin polisi, The Australian Financial Review’un Çin muhabiri Michael Smith ve  Australian Broadcasting Corporation Çin muhabiri Bill Birtles’in evlerine habersiz şekilde gitti ve gazetecileri sorguladı. Bunun üzerine gazeteciler, salı günü (8 Eylül) Avustralya’ya döndü.

Avustralyalı gazetecilerin baskı üzerine ülkelerine dönüşü sonrası Çin Dışişleri Bakanı Zhao Lijian, 9 Eylül’de yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin, Çin merkezli medya organlarının Avustralya ofislerine baskın düzenlediğini söyledi.

Bakan Zhao’nun açıklamasına göre Çinli gazetecilerin bilgisayar ve telefonlarına, “Avustralya dış hukukuna aykırı davranışta bulunulması” ihtimalinden ötürü el kondu. Çinli gazeteciler de baskınlar sonrası ülkelerine geri döndü.

Avustralya ile Çin arasındaki medya gerginliği, Çin merkezli CGTN kanalında çalışan Avustralyalı gazeteci Cheng Lei’nin gözaltına alınmasıyla başlamıştı. Australian Financial Review’un haberine göre gazeteci Burtles ve Smith, 31 Ağustos’ta gözaltına alınan Cheng hakkında da sorgulandılar. Salı günü ise Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Cheng’in “ulusal güvenliği tehdit etme” suçlamasıyla yargılandığını açıkladı.

Kaynaklar: NY Times, South China Morning Post

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.