Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ümid Gurbanov’dan sinema çevirileri (3): Kiyarüstemi

İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi, çektiği filmlerle ülkesinin sınırları dışına taşarak dünya çapında tanınmış, özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Yönetmenliğinin yanı sıra senarist, kurgu sorumlusu, sanat yönetmeni ve yapımcı olarak sinemaya emek veren Kiyarüstemi, şair, fotoğrafçı, ressam, çizer ve grafik tasarımcı olarak da tanınmaktadır.

1960’ların sonlarına doğru başlayan İran Yeni Dalgası’nın önde gelen yönetmenlerinden biri sayılan Kiyarüstemi, döneminin özelliklerini barındıran şiirsel bir sinema diliyle, siyasi ve felsefi tonları ön planda olan yenilikçi sanat filmleri çekmiştir.

2012’de kendisiyle yapılan bu röportaj kaydında 2010 tarihli Aslı Gibidir filmi özelinde erkek ve kadın arasındaki ilişkiye değinen Kiyarüstemi, orijinal ile kopya arasındaki bağlantıyı, bu açıdan insanların aşka bakışını ve aşktan beklentisini anlatıyor. Aşkın bir yanılsama olduğunu söyleyen Kiyarüstemi, daha sonra filmin çekim hikayesini, filmin iki başrol oyuncusu Juliette Binoche ve William Shimell ile olan ilişkisini belirterek, 1979 İran Devrimi sırasında negatifleri yanan Gozāresh’i ele alarak, aslında 30 yıldır kadın ve erkek ilişkilerinin değişmediğini, hatta kendisinin bile bir bakıma değişmediğini anlatıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.