Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hedefteki hafıza mekanları (6) – Heybeliada Sanatoryumu: “Diyanet’ten sağlık tesisi olarak geri almak istiyoruz”

Kamera & Kurgu: Özgün Özgül

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk salgın hastanesi olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle 1924’te kurulan Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiğinin ortaya çıkmasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. 

Dönemin salgın hastalığı veremin tedavi edildiği ancak hasta sayısının azalması ve ulaşım zorluğu nedeniyle 15 yıldır kapalı olan Heybeliada Sanatoryumu‘nun binaları ve 200 dönümlük arazisi Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiği, CHP’li Umut Oran’ın, hastanenin durumunu CİMER’e sormasıyla ortaya çıktı. 

Sanatoryum, bu devrin ardından siyasi tartışmalara konu oldu. Adalar Belediyesi, alanın ve binaların kendilerine tahsisini istedi. Diyanet İşleri Başkanlığı da 8 Eylül’de, salgın hastanesi yapılması hlinde alanı iade edebileceklerini açıkladı. 

Medyascope‘a konuşan Heybeliada sakinleri, sürece dair fikirlerinin sorulmadığını söyledi.

Adalar Savunması’ndan Ömer Süvari, “Bir doğal mekanın, kentsel mekanın hangi şekilde kullanılacağı üzerine siyasi tartışma yapmaktansa o bölgenin ihtiyaçlarını gözeten, o alanın doğal yapısını gözeten, o bölgedeki ekosistemi yıkıma uğratmayacak projeler gündeme getirmek ve onu da yerel halkla, o bölgede yaşayanlarla tartışmak bizim için de istenir bir şey” dedi.

Sanatoryumda 18 yıl boyunca çalışan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Müge Zeynep Özdemir, sanatoryumun bir salgın hastanesi olamayacağına dikkati çekip şunları dile getirdi:

“Burayı, Sağlık Bakanlığı bünyesine Diyanet’ten sağlık tesisi olarak geri almak istiyoruz. Sağlık tesisi olarak geri alındıktan sonra da ne istediğimize dair son kararı, ada halkıyla forumlar yaparak kararlaştırmak istiyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.