Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç kızına cinsel istismarda bulunmakla suçlanan S.D. tahliye edildi – Saadet Özkan ile söyleşi: “Sanığın serbest olması aile için tehdit unsuru, bu karardan dönülmesi için itirazlarımızı yapacağız”

Mersin’de yaşayan üç kız kardeş, Ocak 2020 tarihinde, babalarının yıllarca kendilerine cinsel istismarda bulunduğu söyleyerek şikayetçi oldu. Mersin’de emlakçılık yapan S.D. (55), üç kız kardeşin şikayeti üzerine başlayan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. S.D. hakkında “cinsel istismar suçundan” tutuklama kararı verildi ve Mersin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın 14 Temmuz’da görülen ilk duruşmasında heyet, delillerin toplanması için davayı 16 Eylül tarihine erteledi. Dün (16 Eylül) yapılan davanın ikinci duruşmasında ise mahkeme heyeti tutuklu olan S.D.’yi yeterli delil olmadığı gerekçesiyle serbest bıraktı. 

“Kızlarım para almak için iftira atıyor”

Tutuklu sanık S.D., duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. S.D. savunmasında, kızlarının kendisinden para almak için iftira attıklarını söyledi. Kız kardeşler ise şantaj suçlamasını reddetti. Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, tutuklu sanığı yeterli delil olmadığı gerekçesiyle serbest bıraktı. Heyet, sanığa yurtdışı yasağı konulmasına karar verdi ve dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 10 Kasım’a erteledi. 

“Sanığın serbest olması aile için tehdit unsuru, UCİM olarak itirazımı yapacağız”

Konuyla ilgili Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Başkanı Saadet Özkan ile konuştuk. Davayı yakından takip eden Özkan, duruşmanın sonucuna itiraz edeceklerini, davacı olan kız kardeşlerin tehlikede olduğunu belirtti:

“İlk celsede katalog suçlardan bir tutuklama gerçekleştirildi. Suçlarından bir kısmı da zamanaşımından kabul edilmedi. Biz bunun da kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü ortada bir cinsel istismarcı var ve bir eylem gerçekleştirmiş. Bu zamanaşımı da elimizi kolumuzu bağlıyor. Çünkü istismarcılar eylemlerinde durmazlar, başka çocuklara da bunu yapar. Dün gerçekleşen duruşmada delillerin toplanmasına etki etmeyeceği ve masumiyet karinesi üzerine gidildi, tutuksuz yargılamaya karar verildi. İstismara uğrayan bu kadınlara ve ailelerine yönelik sanık tarafından gelen tehditler var. Onun için biz UCİM olarak hem tutuklu yargılama için hem de koruma kararı için itirazımızı yapacağız. Çünkü aileler güvende değil. Dinlenmeyen tanıklar, toplanmayan deliller var. Biz bütün bunlara itirazımı yapacağız. Kızlar çok büyük travma içinde.”

Saadet Özkan, dün (16 Eylül) görülen duruşma esnasında savunma tarafının, davacı olan kız kardeşlere neden bu kadar sene boyunca sustuklarını sorduğunu dile getirdi. Basın yasağı isteyen sanık avukatları, mahkeme heyetine sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve basının baskı yaptığını söyledi fakat mahkeme heyeti bu talebi reddederek “Herkes görevini yapıyor” dedi. Sanık tarafının baskılarının aile için tehdit olduğunu söyleyen Özkan, 10 Kasım’a ertelenen duruşma öncesi ara karar için itiraz edeceklerini belirtti:

“Sanık tarafı baskı unsuru uygulamaktan, tehdit etmekten çekinmiyor. Oradaki STK’lara bile tehditler savuruyor. Mağdurlara tehditlerinin boyutunu düşünmek bile istemiyoruz. Şu an serbest bırakılması aile için tehdit unsuru. Bu karardan dönülmesi çok mühim.”

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Başkanı Saadet Özkan ile yaptığımız söyleşinin tamamı için: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.