Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Caiz değil” denilerek dört saat boyunca sondasının değiştirilmediği iddia edilen Metin Elitemiz’in oğlu Ali Elitemiz: “Babamın başına gelenler tekrarlanmasın istiyorum”

Dördüncü evre akciğer kanseri olan Metin Elitemiz’e, kaldırıldığı Mersin Şehir Hastanesi’nde “dinen caiz olmadığı” gerekçesiyle kadın hemşireler tarafından dört saat boyunca yeni sonda takılmadığı iddia edildi.

Metin Elitemiz, kaldırıldığı Mersin Şehir Hastanesi’nde yoğun bakımdan çıktıktan sonra onkoloji servisine alındı. Sondasında sorun oluşan Elitemiz’e “caiz değil” denilerek dört saat boyunca müdahale edilmedi. Sürecin takipçisi olduklarını ve tutanak tutturduklarını Medyascope’a anlatan Metin Elitemiz’in oğlu Ali Elitemiz, “İlk başta sondayı değiştirmemelerini ve erkek hemşirenin gelmesini beklemelerini işin uzmanını beklemelerine yorduk, meğerse sebep ‘caiz olmaması’ imiş” dedi.

24 Eylül’de hafıza kaybı nedeniyle çocukları tarafından Mersin Devlet Hastanesi’ne götürülen Metin Elitemiz’e, hastanede yedi saat içinde yapılan testler sonrasında, kendisini muayene eden doktor tarafından önemli bir rahatsızlığı bulunmadığı söylendi ve Elitemiz taburcu edildi. Gece yarısı kendilerine telefon geldiğini aktaran Metin Elitemiz’in oğlu Ali Temiz, “Hastaneden arayıp babamın onkoloji bölümü olan bir hastanede yoğun bakımda olması gerektiğini, ambülans yolladıklarını söylediler. Babam dördüncü evre akciğer kanseriymiş” diye konuştu. 

“Ben, 11 saat boyunca babama devlet hastanesinde yer bulamadım”  

Ambülansla eve gelen doktorun da yardımıyla onkoloji servisi olan bir hastane aramaya başladıklarını söyleyen Elitemiz, “Babam Tarsus Devlet Hastanesi’nde 11 saat onkoloji kliniği ve yoğun bakımı olan hastane sevki bekledi. Boş olan hastaneler koronavirüs nedeniyle ‘Ameliyat etmeyeceğimiz hastayı almayız’ deyip sevki reddettiler. Sağlık Bakanlığı’nı ve Mersin Şehir Hastanesi’ni saatlerce aradım ama çözüm bulamadım. Ben babamı devlet hastanesine koyacak yer bulamadım” diyerek yaşadıklarını anlattı. 

Sesini sosyal medyadan duyurmak için yaşadıklarını Twitter’a yazan Ali Elitemiz, “Tweetlerimden sonra Sağlık Bakanlığı devreye girdi ve babamı hastaneye yatırabildik.  Derdim, insanlar bizim yaşadıklarımız yaşamasın” dedi.

29 Eylül’de babasının yoğun bakım servisinden çıkartılıp onkoloji servisine alındığını aktaran Ali Elitemiz, “4 Ekim’de saat 11 sıralarında babamın sondası bozuldu. Sızıntı olmaya başlayınca görevli personeli çağırdık. Gelen kadın hemşire sondada sorun olduğunu dile getirdi, ‘Biraz bekleyelim bazen böyle olabiliyor’ dedi. 11.30 gibi bir kadın hemşire daha geldi, sondaya hava bastı” dedi. 

Kadın hemşirelerinin erkek hastanın sondasını değiştirmesi “caiz değil”miş

Gelen hemşireden sondanın değiştirilmesini talep ettiğini dile getiren Elitemiz, “Onlar da ‘Biraz bekleyelim, 16.00’da bu işlemi yapacak arkadaşın mesaisi başlayacak’ dediler. Daha sonra gelen hastabakıcıya sondanın neden değiştirilmediğini sordum ‘Bunu size söylemezler ama bu caiz değil dinen’ cevabını aldım” diye konuştu. 

Babasının dört saat boyunca acı çektiğini dile getiren Elitemiz, sonda değişiminin yapılmamasını daha sonra taşeron firma çalışanı olduğunu öğrendiği hastabakıcıdan öğrendiğini söyleyip şunları aktardı: “Sağlık Bakanlığı’ndan o iki hemşirenin neden babama müdahale etmeyip erkek hemşirenin müdahale etmesini bekledikleri sorusunun yanıtını bekliyorum.”

 “Kimsenin aynı şeylere maruz kalmayacağından emin olmak istiyorum”

İstediği tek şeyin, bir daha kimsenin aynı şeylere maruz kalmayacağından emin olmak olduğunu belirten Elitemiz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir uyarı yapılmasını Sağlık Bakanlığı’ndan görüştüğüm kişiye de söyledim. Üstüne basa basa ‘Kimseyi işten kovmayın’ da dedim. Her insan hata yapabilir, önemli olan tekrarlanmaması. Sürece yapıcı olarak yaklaşmak gerek diye düşünüyorum.”  

Öte yandan Mersin Şehir Hastanesi’denkonuyla ilgili görüş almak istedik ancak yetkili isimlere ulaşamadık. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.