Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kentsel dönüşüm nedeniyle yıllardır tartışılan Fikirtepe’de: “Dünyada böyle bir trajedi yoktur”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıllardır kentsel dönüşüm nedeniyle tartışma konusu olan Fikirtepe’de incelemelerde bulundu. İmamoğlu, Fikirtepe’de yapılanları “tümüyle yanlış başlamış bir iş” olarak nitelerken, “Dünyada böyle bir trajedi yoktur” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve İBB bürokratlarıyla birlikte Fikirtepe’de incelemelerde bulundu. Fikirtepe yıllardır kentsel dönüşüm, halkın itirazları ve müteahhitlerin istekleri arasında sıkışmış bir yer.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, mayıs ayında Fikirtepe’de, 5 ada, 6 parselde mülk sahibi istemediği müddetçe müteahhitlerin iş yapmasını engellemişti. Bununla birlikte müteahhitlerin mülkü sahiplerin elinden alarak kentsel dönüşüme tabi tutmasının da önüne geçilmişti.

Fikirtepe’de incelemelerde bulunan İmamoğlu, yaşananları yerinde gözlemlemek için bölgeye geldiğini belirtti. İmamoğlu sözlerine “Fikirtepe, tümüyle yanlış başlamış bir iş. Aslında her bileşenin hatası var” diyerek başladı ve şöyle devam etti: “Bu işi koordine eden o dönemin erkleri. Büyükşehirle başlamış, sonra bakanlığa geçmiş. O dönemlerde ilçe belediyesi yok sayılmış. Ama bugüne geldiğimizde, etrafa baktığınızda, dünyada böyle devlet eliyle yapılmış trajedi var mıdır; yoktur. Şimdi biz diyoruz ki, bugün çözüm bulmamız lazım. Burada insanlar zamanında, ‘Ne kadar çok daire alabilirim’ sevdasına düşmüş olabilir. Buna bakanlıklar veya müteahhitler zemin hazırlamış olabilir. Neyse, olan olmuştur. Önerimiz nettir: Bakanlıkla, Sayın Bakan ile bizzat görüşerek, Sayın Kadıköy Belediye Başkanımız irtibatları kurarak, biz aynı şekilde irtibatlarımızı kurarak, ortak mücadele hususu oluşturma konusunda bir işbirliği önerimiz oldu. Heyet belirledik. Ankara’ya gittik. Konuşuldu.”

“Kendimizi olayın dışına atmıyoruz, tam aksine içine girmek istiyoruz”

Fikirtepe ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilettikleri çağrıların hâlâ cevaplanmadığının altını çizen İmamoğlu, şöyle devam etti: “Farkındaysanız, şurada yüz metrede bile muhtarımız ayrı dert yanıyor, vatandaşımız ayrı dert yanıyor. KİPTAŞ kendini savunuyor çünkü bakanlıkla sözleşmesi var. Kadıköy Belediyesi’nin eli kolu bağlı. İBB’nin yapacakları zaten belli, yetki olarak alanı değil. Biz dedik ki, ‘Bu kadar karmaşaya gerek yok. Buraya bir yapı kuralım. Burayı bakanlık yönetsin. İçinde İBB, Kadıköy Belediyesi, KİPTAŞ ve onunla ilgili kurumlar, muhtarı, buranın sivil toplum kuruluşları, burada bu işleri yapan müteahhitler olsun. Burada bir işbirliği mekanizması kurulsun. Kademe kademe her sorunu beraberce çözelim. Biz, kendimizi olayın dışına asla atmıyoruz tam aksine içine girmek istiyoruz. Ne yazık ki, bir netice alamayınca, bir saha gezisi ihtiyacı duydum. Çünkü burada acil yapılması gereken işler var. Benim istirhamım, Sayın Şehircilik Bakanı, ilgili kurum yöneticilerinin, bizlerin bu dediğim öneri doğrultusunda burada herkesin içinde olduğu bir mekanizma kuralım. Şu an İstanbul’da, Türkiye’de nelere para harcanmıyor ki? Buradaki trajedi, yanlış yönetilme mekanizmasıyla ne yazık ki devlet eliyle yapılmış. Dolayısıyla biz bunu hep beraber çözebiliriz. Buna gücümüz yeter. Vatandaşlarımızın dahi fedakârlık yapması lazım belli konularda. Yani 10 daire olsun, 20 daire olsun hesabı bitmiştir. Bir şekilde fedakârlık yapılmalıdır, anlamlı ve mantıklı. Benzetmekte hata olmasın ama ortada kalan cenazeyi her birlikte kaldırmamız lazım. Onun için de bugün buradayım, buradan da çağrımı yapıyorum. Umarım hızlıca bir dönüş olur ve bu mekanizmayı Fikirtepe’de kurarız.”

İmamoğlu ayrıca, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı’nın Şehir Tiyatroları’nda oynanan Kürtçe tiyatro oyununun yasaklanması hakkında da konuştu: “Bahsettiğimiz ne? Bir Kürtçe oyun. Tiyatro oyunu. Yani vatandaşlarımızın talep ettiği ya da bu tarz grupların olduğu ülkemizde, Kürtçe tiyatro oyunu sergilemek. Size bir şey söyleyeyim mi? Kırmızı bülten ile aranan bir terör örgütü üyesinin televizyonda çıkıp açıklama yapması serbest. Hiçbir sorun yok. Ama Kürtçe oyun oynayan bir grubun, -ki defalarca oynamış- Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç. Yani böyle bir şey olmaz. Devlet aklı denen bir şey var. Devlet aklı, devleti yönetenlerin ortaya koyduğu bu akıldır. Yani o yönetenlerin orada ortaya koyduğu akıl, sudan ucuz bahaneler, geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez. O aklın geçerli, akıllı, hukuka uygun ve kanunlara uygun bir şekilde hareket etme ve ortaya akıl koyma mecburiyetleri vardır. Çok üzülüyorum, sıkıntı duyuyorum bunları görünce.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.