Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “107 sağlık çalışanımız koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken 40 bin sağlık çalışanımızın testi pozitif çıktı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Bakab Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“107 sağlık çalışanımız koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken 40 bin çalışanımızın testi pozitif çıktı”

Koca, şu ana kadar koronavirüs test sonucu pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısının 40 bini geçtiğini belirtirken 107 sağlık çalışanının da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

“Kesitsel virüs taramalarına başladık”

Bakan Koca, tarama çalışmalarının havaların soğumasıyla daha yoğun şekilde gerçekleşeceğini belirtirken “Kesitsel taramalar adı verdiğimiz virüs taramalarına başladık. Bu taramaları havaalanlarında yurtdışına gidenlere, cezaevinde bulunanlara, organize sanayi bölgesi çalışanlarına, asker ve sporculara yapıyoruz. Havayolu ile yurtdışına gidenlere yaptığımız test sayısı 480 bindir. Bu sayede virüse karşı bağışıklık kazanmış kişileri tespit etmiş olacağız” dedi.

 “İki aşı insan deneyi aşamasına yakın”

Sağlık Bakanı Koca, temmuz ayında kurulan Yerli Aşı Ortak Çalışma Grubu’nun gerçekleştirdiği aşı çalışmalarındaki ilerlemenin umut vaat ettiğini duyurdu: “Türkiye’nin aşı çalışmaları bu birime bağlı 600 kişi tarafından sürdürülüyor. Bu grup şu an dört aşı üzerinde çalışıyor. Bunlardan ikisi insan deneyi aşamasına yakın. Bu çalışmalar Sağlık Bakanlığı’nın himayesi altında gerçekleştiriliyor.”

İstanbul’daki vaka sayısı son bir ayda yüzde 50 arttı

Koca, il bazında son dönemdeki vaka sayılarında yaşanan değişmeleri de değerlendirdi. Koca’nın paylaştığı verilere göre son bir haftada İstanbul, Bursa, Denizli ve Kahramanmaraş’da artışlar oldu. İstanbul’daki vaka sayısı son bir ayda yüzde 50 artarken Ankara’da yüzde 60, İzmir’de ise yüzde 50 azaldı. Balıkesir’de yüzde 50, Bursa’da ise yüzde 35’lik artış yaşandı.

“İstanbul’da kısıtlama anlamında tedbir düşünmüyoruz”

Bakan Koca, İstanbul’da bu dönemde bir artışı öngördüklerini ve buna göre tedbir aldıklarını söyleyerek, “İstanbul’da geriye dönüşlerle birlikte vaka artışı bekliyorduk. Havaların soğumasına bağlı olarak aile içi bulaş oranı artıyor. Şu an kısıtlama anlamında tedbir düşünmüyoruz. Bu dönemde sahada yaygın şekilde filyasyon ekiplerimizi artırdık. Yine de hastaneye yatışlarda vaka artışı kadar büyük bir artış yok” diye konuştu.

“Türkiye olarak salgındaki mücadelemizi vaka, hasta kavramlarına indirgeyerek gölgelemeyelim”

İki haftadır vaka ve hasta sayısı kavramları üzerinden yapılan tartışmanın Türkiye’nin salgınla mücadeledeki başarısını gölgelediğini söyleyen Koca, testi pozitif olan herkesin izole edildiğini belirtti. Bakan Koca konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye olarak salgındaki mücadelemizi vaka ve hasta kavramlarına indirgeyerek gölgelemeyelim. Biz özellikle tedavi rehberimizde semptomu olan kişilere test yapan ülkeler arasındayız. Başından beri test politikamız da bu şekildeydi. Bu testler dışında temmuz ayından itibaren de kesitsel taramalar oldu. Ayrıca saha taramalarımız oldu. Yarından itibaren bu saha taramalarını da tekrarlamaya başlayacağız. Temmuz ayından itibaren biz zaten testi pozitif olan ve semptomu olan kişileri hasta olarak niteledik. Daha önce kesitsel taramalar olmadığı için daha şeffaf olmak amacıyla hasta tanımını kullandık. Bu kesitsel taramaları da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildiriyor olacağız. Test politikasına ilave olarak taramaları yapacağız.”

“Semptomu olsun olmasın testi pozitif olan herkesi izole ediyoruz”

Koca sözlerini şöyle sürdürdü: “Semptomu olmasa bile taşıyıcı kişileri izole ediyoruz. Onun yanı sıra temaslı olanları da tespit ediyor ve onları da izole ediyoruz. Bu da yetmiyor onları da Hayat Eve Sığar (HES) sistemine kaydediyoruz. Semptomu olsun olmasın hepsi HES’te yer alıyor. Zaten bunları gizliyor olsak salgınla mücadele edemeyiz. Filyasyon ekibiyle biz o kişileri çağrı sistemiyle semptom takibi yaparak arıyoruz. Vatandaşımız ilk günden beri verdiğimiz tüm rakamların doğruluğundan emin olsun.”

“Çin’den getirilen aşıda herhangi bir olumsuzluk görülmedi”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den getirilen aşının faz-3 aşamasının uygulamaları ve Türkiye’de üretim aşamasında olan aşılarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bir aşımız üretim safhasına geçti. İkinci de oldukça yakın. Birinci aşının dolumu bugün bitti. Aşı yapılacak kişilerin tespiti ve karantina dönemiyle ilgili de bir zamanlama yapılacak ve iki hafta sonra ilk gönüllüleri almaya başlayacağız. Oldukça umut verici adımlar attık. Çin’den getirilen aşıda ise şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk görülmedi. Sonuçları anlamında üç-dört hafta içinde daha net bilgilere ulaşmış oluruz. Vatandaşa uygulanması yılbaşına doğru olabilir.”

“Gripten korunmak için maske aşıdan daha önemli”

Bakan Koca grip aşısının geçen yıla göre daha fazla sayıda getirileceğini belirtirken maske ve mesafenin aşıdan daha koruyucu olduğunu vurguladı: “Grip aşısını öncelikli olarak koronavirüsü kaptığında hayatî riski daha yüksek olan kişilere uygulayacağız. Grip aşısı geldi ve önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlayacak. Geçen yıl 1 milyon 350 bin aşı getirmiştik. Bu yıl bir buçuk milyondan da fazla aşı gelecek. Bunun yanı sıra koronavirüse karşı aldığımız tedbirler bizi gripten de koruyacak. Grip de ölüme yol açabilecek bir hastalıktır. Ancak iki hastalığı birlikte geriletebiliriz. Kullandığımız maskeler gribe karşı da yüzde 90’lık bir korumaya sahip. Maske ve mesafe, aşıdan daha çok önemsenmeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.