Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK, torba yasa teklifine karşı sokağa çıktı: “Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülecek torba yasa teklifini protesto eden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), bugün birçok şehirde eylem gerçekleştirdi.

DİSK, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin geri çekilmesi için İstanbul Kadıköy’de bulunan İskele Meydanı’nda bir açıklama yaptı.

“Çocuklarımızın kıdem tazminatına, emekliliğine dokunma” pankartının açıldığı eylemde, açıklama metnini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Türkiye’nin salgın ve depremin yarattığı ağır sorunlar ile boğuştuğunu belirten Çerkezoğlu, “Ülkeyi yönetenlerin gündemleri ise çok farklı. Kıdem tazminatımız ve emeklilik hakkımız bir kez daha tehdit altında” dedi.

İşçilerin en temel haklarının gaspedilmek istendiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Bu yasa ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkını bir torbaya atıp çalmaya kalkıyorlar. Yasa teklifine göre 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek” diye konuştu.

“İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları yağmalanmak isteniyor”

Ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik priminin yatırılmayacağını vurgulayan Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışma süresi emekliliklerine sayılmayacak. Kıdem tazminatımızı ve emeklilik hakkımızı torbaya atıp çalmak isteyenler, aynı torbadan işverenlere bol bol destek ve teşvik dağıtıyor. İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları yağmalanmak isteniyor. Salgın koşullarında yaşam ve geçim savaşı veren biz işçileriz. Bize ait İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bol keseden destek alanlar ise patronlar. Kayıt dışı işçi çalıştıran işveren mevcut yasalarımıza göre suç işlemektedir. Ancak Meclis’teki yeni yasaya göre işveren suçunu kabul etmesi durumunda affedilmekte üstüne üstlük prim teşviki ile ödüllendirmektedir. Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir ve çocuklarımızın bu hakkını savunmak tüm işçi sınıfının görevidir. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gaspedilmesine sessiz kalmayacağız! Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz!”

Sendikalar torba yasaya neden karşı?

Torba yasada en çok tartışılan maddelerin başında 25 yaş altındaki ve 50 yaş üstündeki çalışanların kıdem tazminatını almasını zorlaştıran düzenleme geliyor. AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne göre, 25 yaş altında ve 50 yaş üstündeki çalışanlar ile belirli süreli sözleşmeler koşulsuz olarak yapılabilecek. Çalışanlar bu süre zarfında kıdem ve ihbar tazminatı hakkından yararlanamayacak. 25 yaşına kadar çalışanlar bu süre zarfında kıdem tazminatı hesabından çıkarılacak, 50 yaş üstündekiler ise güvencesiz çalışacak.

Mevcut yasalarda belirli süreli iş sözleşmeleri istisnai durumlarda yapılıyordu. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 11. maddesine göre belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilmesi için işin belirli süreli olması veya işin konusunun tamamlanması gerekiyordu. Yeni kanun teklifine göre belirli süreli iş sözleşmesinin yapılması için aradığı koşullar bulunmaksızın, 25 yaşın altında çalışanlar ile 50 yaşın üstündeki çalışanlar açısından hiçbir sınırlama olmadan belirli süreli iş sözleşmesi yapılması olanağı işverene tanınacak.

İşçi sendikaları getirilen teklifin, belirsiz süreli iş sözleşmesi esasına dayalı olarak düzenlenen iş hukukunun altüst olmasına yol açacağını savunuyor. Sendikalar, yaşa bağlı olarak getirilen bu ayrımın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu konusunda da hemfikir. TBMM gündemindeki yasa değişikliği ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere sağlanan desteklerin artırılması hedefleniyor.

Kaçak işçi çalıştırana af

Yasa teklifi kabul edilirse kaçak işçi çalıştıranlara da af getirilecek.   Teklifin 8. maddesine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeksizin çalıştırdığı işçileri kayıt altına alan işverene geçmiş döneme ilişkin cezai yaptırım uygulanmayacak. İşçi kayıtlı olduktan sonra ise işverene günlük 44 lira prim desteği verilecek. Ancak işçi, kaçak çalıştırıldığı dönemdeki ücret dışı haklarını alamayacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.