Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatandaş, Fahrettin Koca’nın yeni açıkladığı toplam vaka sayılarına güvenmiyor: “Şüphelerim var, neden bugüne kadar açıklanmadı?”

Haber: Hande Sena Kandemir

Kamera ve kurgu: Alp Akiş

25 Kasım’daki Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, temmuzdan sonra ilk defa semptom göstermeyen koronavirüs vakalarını da dahil ederek günlük toplam vaka sayısını paylaştı. Günlük vaka sayısı 28 bin 351 olan Türkiye, önceki gün Avrupa’da en çok günlük vaka açıklayan ülke oldu. Muhabirlerimizden Hande Sena Kandemir ve Alp Akiş, bugün İstanbul Beşiktaş’ta vatandaşa yeni açıklamalar hakkında ne düşündüğünü sordu.

Beşiktaş’ta muhabirlerimize konuşan kişilerin büyük çoğunluğu yeni açıklanan vaka sayılarının kamuoyuyla paylaşılmakta geç kalındığını, bu sayılara da güvenmediklerini belirtti. Vatandaş, bu kararın geç alınmasının sebebi olarak ekonomik krizi gösterdi, toplam vaka sayısının gizlenmesinin amacının turizmi sekteye uğratmamak olduğunu söyledi.

Fahrettin Koca’nın açıklaması

Bilim Kurulu’nun artık “açık test politikasına” geçtiğini de belirten Koca bundan böyle günlük koronavirüs tablosunda semptom göstermeyen pozitif vakaların da yer alacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından Türkiye’de son 24 saat içinde pozitif çıkan vaka sayısı 28 bin 351’e kadar yükseldi. Bu sayıyla Türkiye günlük koronavirüs vaka sayısında Avrupa’da birinci oldu.

Bugüne kadar semptomsuz hastaları tabloya dahil etmediği için eleştirilen ve “haksız ithamlara uğradığını” söyleyen Bakan Koca, bütün koronavirüs hastalarını tabloya dahil etme kararını şöyle açıkladı: “Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vermeyi planlıyoruz. Sağlık sisteminin verdiği yanıtı daha iyi anlayabilmek için dikkatinizi günlük hasta sayılarına ve ağır hastalarımıza odaklamanızı tavsiye ederim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.