Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhtarlar İstanbul’un en riskli mahallelerini anlatıyor (5) – Caferağa Mahallesi: “Sayılar ilk günden beri düzgün verilmiş olsaydı, herkes konunun ehemmiyetinin farkına varacaktı’’

Haber: Ali Macit & Alp Akiş 

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına göre İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Caferağa Mahallesi, koronavirüs vaka yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerden biri. 12 bin nüfuslu mahallenin muhtarı Zeynep Ayman ve mahalle sakinleri, salgının seyrini ve virüse karşı alınan önlemleri anlattı.

Caferağa Mahallesi Muhtarı Zeynep Ayman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) geliştirdiği İstanbul Kırılganlık Haritası’nda ve Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği HES uygulamasındaki verileri değerlendirdi. Ayman’a göre Caferağa kapladığı alan bakımından küçük bir mahalle olduğu için risk seviyesi yüksek: “Caferağa bir yarımada, yani çok fazla alanımız yok. Yan yana iki üç sokakta koronavirüs hastası varsa o bölge kıpkırmızı oluyor.”

Mahallenin eğitim seviyesinin yüksekliğine ve sakinlerinin koronavirüse karşı bilinçli olduğuna dikkat çeken Ayman, Caferağa’daki koronavirüs vakalarının artış sebebinin dışarıdan gelen insanlar olabileceğini söyledi: “Sokaktaki yaşantıyı, dışarıdan mahalleye gelen ziyaretçiyi kontrol etme fırsatımız olmadı.”

Ayman, vatandaşların tedbirsizliği için de “Sayılar ilk günden beri düzgün verilmiş olsaydı herkes konunun ehemmiyetinin daha farkına varacaktı, kendi tedbirini daha doğru ve daha gerçekçi bir şekilde alacaktı” dedi.

Muhtar Zeynep Ayman / Kadıköy Life

“Keşke önlemler daha önce alınsaydı”

Ayman, mahalledeki vakaların her geçen gün artmasının sebebi olarak, eksik alınan önlemleri işaret etti. Bahariye Caddesi’ndeki bir esnaf ise “Keşke herkes dikkat etse de normale dönsek” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.