Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HASUDER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sarp Üner ile söyleşi: “Toplumdaki gerçek vaka sayısı için Koca’nın açıkladığı sayıyı dokuz ile çarpmak gerekiyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de koronavirüse yakalanan toplam kişi sayısını 1 milyon 748 bin 567 olarak açıkladı. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sarp Üner ile açıklanan vaka sayısını, alınan tedbirlerin salgının seyrine etkisini konuştuk. Üner koronavirüs vaka sayısıyla ilgili şunları söyledi:

“Doğrulanmış koronavirüs vaka sayıları, salgının toplam yükünü gösteremez çünkü testler, test uygulama algoritmalarındaki kısıtlamalar nedeniyle orta ve şiddetli semptomları olan kişilere yoğunlukla uygulanmaktadır. Yapılan farklı projeksiyon çalışmalarında enfeksiyonların sayısı, doğrulanmış vaka sayısından üç ila 20 kat daha fazla olarak hesaplanmıştır. Bu farkın yüzde 86’sı eksik testten kaynaklanırken yüzde 14’ü test doğruluğunun hatasından kaynaklanmaktadır. Genel olarak kabul edilen doğrulanmış vaka sayısını ortalama dokuz ile çarpmak doğru bir yaklaşım olabilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.