Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: FDA Moderna’nın aşısını onaylamaya yakın, anne virüse yakalandığında doğan çocuklar doğuştan antikor sahibi oluyor

Çin ilk aşamada 50 milyon kişiyi aşılayacak. İngiltere’de kapasitesi dolan hastaneler, gelen ambulansları başka hastanelere yönlendiriyor. İsveç Kralı, ülkesinin salgın yönetimi eleştirdi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Moderna şirketinin geliştirdiği aşı için acil kullanım izni çıkarmaya hazırlanıyor. Koronavirüs testi pozitif çıkan Macron ile etkileşimde olan AB liderleri kendilerini karantinaya alıyor. Oxford Üniversitesi, Astra Zeneca ile geliştirdikleri aşının iki doz uygulandığında yüksek koruma sağladığını açıkladı. Singapur’da yapılan bir araştırma, anne koronavirüs hastasıyken doğan bebeklerin antikora sahip olduklarını ortaya koydu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Çin ilk aşamada 50 milyon kişiyi aşılayacak

South China Morning Post gazetesinin haberine göre Çin, ülkede faaliyet gösteren Sinopharm ve Sinovac firmaları tarafından üretilen 100 milyon doz aşının dağıtımını planladı. Habere göre ilk 50 milyon doz 15 Ocak’a kadar, ikinci 50 milyon doz ise 5 Şubat’a kadar halka dağıtılacak. Pekin yönetimi, bugüne kadar toplamda dört yerli aşının kullanımı için kurumlara yetki verdi.

İngiltere’de kapasitesi dolan hastaneler, gelen ambulansları başka hastanelere yönlendiriyor

Koronavirüs vakalarının yeniden artış gösterdiği İngiltere’de, hasta kapasitesi dolan hastanelerin sayısı her geçen gün artıyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti’nin (NHS) verilerine göre, ülkede bulunan hastaneler geçen hafta 44 defa “ambulans yönlendirme çağrısında” bulunarak yetkililerden hastaneye gelen ambulansların başka bir hastaneye yönlendirilmesini talep etti.

NHS yöneticilerinden Chris Hopson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Şimdiden çok zor bir kış döneminde gibiyiz ve hâlâ gidilecek çok yol var” dedi.

Uzmanlara göre hastane kapasitelerinin dolmasının arkasındaki en önemli sebep virüse yakalanan sağlık personelinin çalışamıyor oluşu.

Birleşik Krallık, 17 Aralık Perşembe günü 35 bin 383 yeni vaka açıkladı.

İsveç Kralı, ülkesinin salgın yönetimi eleştirdi

İsveç Kralı 16. Carl Gustaf, ülkesinin koronavirüs salgınına karşı başarısız bir yönetim gösterdiğini söyledi. Ülkenin başkenti Stokholm’de hastane kapasitelerinin hızla dolduğu, kamuoyu anketlerinde hükümete olan güvenin düştüğü bir atmosferde konuşan Kral, “İsveç halkı zor koşullar altında çok büyük acılar çekti. Bence başarısız olduk. Çok sayıda insan hayatını kaybetti ve bu bir felaket” dedi.

İsveç çoğu ülkeden farklı olarak salgının ilk zamanlarında “sürü bağışıklığı” stratejisini uygulamayı seçmiş ve hayatı normal şekilde devam ettirmişti. Şu an ülke genelinde yapılan koronavirüs testlerinin çeyreğinden fazlası pozitif çıkıyor.

FDA, Moderna şirketinin geliştirdiği aşı için acil kullanım izni çıkarmaya hazırlanıyor

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) önemli yetkililerinden Stephen Hahn, FDA’nın Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının kullanımına acil izin vermek için çalışmalarına devam ettiğini ve yakın zamanda onayın gelmesini beklediklerini söyledi.

FDA gözetiminde toplanan ve bağımsız uzmanlardan oluşan bir denetim ekibi, geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıda, aşının standartları karşıladığı ve bir an önce kullanılmaya başlanması gerektiği görüş bildirmişti. Aynı ekip geçtiğimiz hafta Pfizer-BioNTech aşısının da kullanımı yönünde olumlu rapor vermiş ve FDA ertesi gün aşının acil kullanımını onaylamıştı.

Toplantıda Moderna aşısı adına çekimser oy kullanan tek isim Dr. Michael Kurilla ise aşının 18 yaşının üstündeki herkese kullanılabilecek olmasının tehlikeli olduğunu belirtti ve aşının ilk aşamada yüksek risk grubundaki kişiler için onaylanması gerektiğini savundu.

Moderna tarafından geliştirilen aşı, -70 derecede muhafaza edilmesi gereken Pfizer- BioNTech’in aşısına göre taşıması ve saklaması daha kolay bir aşı olarak biliniyor.

Koronavirüse yakalanan Macron ile etkileşimde olan AB liderleri kendilerini karantina alıyor

Perşembe günü (17 Aralık) koronavirüs testi pozitif çıktığı açıklanan Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ile geçen günlerde bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) liderleri kendilerini izole etmeye başladı.

Herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen Macron, önümüzdeki hafta boyunca izole bir ortamda çalışacak. Fransa Cumhurbaşkanı, dün yaptığı bir açıklamayla, yakın zamanda koronavirüs salgınını konuşmak üzere görüştüğü diğer ülke liderlerini de önlem almaya davet etti. Yetkililer henüz Macron’un sağlık durumu hakkında detaylı bir açıklamada bulunmadı.

Oxford Üniversitesi, Astra Zeneca ile geliştirdikleri aşının iki doz uygulandığında yüksek koruma sağladığını açıkladı

İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca ile geliştirdikleri koronavirüs aşısından gelen son verileri analiz eden Oxford Üniversitesi, aşının iki tam doz olarak uygulandığında bağışıklık sisteminin aşıya daha olumlu bir cevap verdiğini açıkladı.

Buna karşın aşının üçüncü aşamadaki klinik araştırmalarında, yarım dozun ardından verilen tam dozun, başlangıçta verilen iki tam dozdan daha etkili olduğu saptanmıştı.

Oxford Üniversitesi’nden yapılan açıklamada konunun, ilerleyen deneysel aşamalarla birlikte netliğe kavuşmasının beklendiği kaydedildi. 

Araştırma: Anne koronavirüs hastasıyken doğan bebekler antikora sahip oluyor

Singapur’da yapılan ve sonuçları 18 Aralık Cuma günü açıklanan bir araştırma, hamile koronavirüs hastalarından dünyaya gelen bebeklerde virüse karşı antikor bulunduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu da hamile koronavirüs hastalarının hastalığı normal bir insanla aynı periyot içerisinde atlattığının ortaya konulması.

16 kadının dahil olduğu küçük çaplı araştırma, virüsün doğum sırasında annelerden bebeklere aktarılmadığı sonucuna vardı. Araştırmacılar bu sonuçların şimdilik iyi haber sayılabileceğini ama konu hakkında kesin sonuçlara ulaşmak için daha çok veri toplamanın gerekli olduğunu aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.