Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Migros’un deposunda en az 80 işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı: “Depo acilen karantinaya alınmalı, işçilere ücretli izin verilmeli”

DGD-SEN, market zinciri Migros’un Kocaeli Şekerpınar’daki deposunda çalışanlara bu sabah koronavirüs testi yapıldığını ve en az 80 işçinin test sonucunun pozitif çıktığını duyurdu.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN), Migros’un Kocaeli Şekerpınar’daki deposunda bu sabah (21 Aralık) işçilere koronavirüs testi yapıldığını, en az 80 işçinin test sonucunun pozitif çıktığını ve henüz akşam vardiyasında çalışanlara test yapılmadığını açıkladı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz DGD-SEN Örgütlenme Sekreteri Neslihan Acar, “Sosyal medyadan paylaşım yaptığımız saatte koronavirüs pozitif sayısı 30’du. Şu an 80’e yakın işçinin testinin pozitif çıktığını biliyoruz” dedi.

Şekerpınar’daki depo, Migros’a ait olmasına rağmen taşeron firma Us-Group tarafından işletiliyor.

“Üyelerimiz sürgün edildi”

Geçen hafta içinde depoda çalışan 30’a yakın üyelerinin ücretsiz izne çıkarıldığını söyleyen Acar, “Üç üyemiz sendika çalışması yaptıkları için Şekerpınar depodan, Esenyurt’ta bulunan depoya sürgün edildi. Üyelerimizin servis talepleri karşılanmadı” diye konuştu.

Deponun denetlenmesi için Sağlık ve Çalışma bakanlıklarına dilekçe verdiklerini belirten Acar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün sabah Sağlık Bakanlığı’ndan denetime gelindiği söylendi. İşçilere sorduğumuzda bakanlıktan değil, firmanın anlaştığı özel bir hastaneden test için geldiklerini öğrendik.”

“İşçiler hastaneye kendi imkânlarıyla gidiyor”

Her bölümden sekiz-dokuz işçinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını vurgulayan Acar, “Pozitif çıkan çalışanların hastaneye gitmeleri söylenmiş. İşçiler hastaneye kendi imkânlarıyla gidiyor. Hastaneye gidip akciğer filmi çektirecekler” dedi.

“Temaslı işçiler için bir önlem yok”

Test yapıldıkça rakamın artacağını belirten Acar, “Bizim paylaşım yaptığımız saatte sayı 30’du. Şu an 80’e yakın işçinin testinin pozitif çıktığını biliyoruz. Bu rakama gece vardiyası dahil değil. Depoda 650 kişi çalışıyor.  Sabah ve orta vardiyaya test yapıldı sadece, gece vardiyası ile rakamın artacağını biliyoruz. Bu işçiler 16 saat boyunca dip dibe, hiçbir koruyucu malzeme olmadan, sosyal mesafe sağlanmadan çalışıyorlar. Molalarda, küçük bir yemekhanede yan yana geliyorlar. Tuvaletlerde temizlik yapılmıyor. Temaslı işçiler için bir önlem yok. Aynı servisi kullanıyorlar. Servisler eskisi gibi çalışıyor. Bazen ayakta bile alıyor işçileri” diyerek, hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

Sabah yapılan testlerde pozitif çıkan kimi işçilerin tekrar depoya çağrıldığına dair bilgi aldıklarını söyleyen Acar, “Şirket testin tam güvenilir olmadığını, yüzde 50 yanıltıcı olabileceğini söylüyor. Asıl sonuçlar iki gün içinde hastaneden alınacak. Temaslı işçiler için bir önlem yok. Salgın kontrolden çıktı. Depo acilen iki hafta karantinaya alınmalı ve işçilere ücretli izin verilmeli” dedi.

Neslihan Acar ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.